HPV rammer også kvinder i fast forhold

Af Jane Christiansen

HPV rammer også kvinder i fast forhold

De fleste kvinder får HPV, selv om de færreste heldigvis oplever, at det seksuelt overførte virus udvikler sig til celleforandringer og livmoderhalskræft. Mange tror, at HPV kun rammer unge single-kvinder, men også kvinder i fast forhold kan få virusset. Det kommer bag på dem, viser en ny undersøgelse.

HPV er et seksuelt overført virus, som 80 procent danskere får. I værste fald kan HPV hos kvinder udvikle sig til celleforandringer, hvilket 15.000 danske kvinder oplever årligt. 400 af dem får livmoderhalskræft.

Langt de fleste opdager ikke, at de får HPV, fordi de ikke får symptomer, og fordi virusset går i sig selv. Men HPV-virus kan blusse op igen. Risikoen for HPV kædes ofte sammen med nye partnere, men en ny undersøgelse viser, at HPV kan ramme alle - også kvinder i fast forhold:

"Virus kan blusse op igen efter at have gemt sig i kroppen. I værste fald kan det udvikle sig til celleforandringer og livmoderhalskræft. I parforhold risikerer man at smitte hinanden, hvis HPV kommer igen hos manden eller kvinden," forklarer Jan Blaakær, der er professor og overlæge ved Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Læs mere: Oralsex kan måske give kræft i mund og hals

HPV rammer ikke kun unge single-kvinder

En ny undersøgelse viser, at mange kvinder ikke ved, at de kan få HPV, selv om de lever i et fast parforhold. Undersøgelsen er foretaget blandt 1.141 danske kvinder som led i Netdoktors informations-kampagne HPVkundskab.dk.

29 procent af undersøgelsens kvinder under 45 år, som er i fast forhold, angiver således parforholdet som årsag til, at de ikke er vaccineret mod HPV. 38 procent i samme gruppe tror desuden, at de er blevet for gamle til at få vaccinen.

"HPV rammer ikke kun unge single-kvinder. Kvinder i fast forhold og single-kvinder i 30'erne og 40'erne kan også få HPV. Kræft er noget vi alle frygter, og det er ret unikt, at man kan forebygge HPV-forårsaget kræft - som livmoderhalskræft - med en vaccine. Derfor er det relevant for alle seksuelt aktive kvinder at overveje deres risiko og eventuelt tale med deres læge om det," siger Rikke Esbjerg, der er læge og direktør hos Netdoktor.

Læs mere: Ingen alvorlige bivirkninger ved HPV vaccinen

fakta om HPV

HPV giver kræft og kønsvorter

HPV står for Human Papilloma-virus. HPV er en fællesbetegnelse for mere end 100 forskellige typer virus, som hver har et nummer. Flere af HPV-typerne kan give kræft, eksempelvis i livmoderhalsen, på kønsdelene eller i hoved/hals området. Andre HPV-typer kan føre til kønsvorter/kondylomer.

 

HPV smitter ved sex

HPV smitter ved forskellige former for seksuel aktivitet: Samleje, oralsex, analsex og formentlig selv ved dybe kys. HPV giver som regel ingen symptomer, så man kan ikke mærke, om man er smittet.

 

Livmoderhalskræft og celleforandringer

80 procent af alle seksuelt aktive danskere vil på et tidspunkt blive smittet med HPV 3. Cirka 30 procent kvinder under 30 år smittes med en HPV-type, der kan forårsage kræft. Blandt kvinder mellem 30-50 år er det ca. 10 procent, mens det for kvinder over 50 år er 5 procent.

I Danmark bliver alle kvinder i alderen 23-49 år indkaldt til screening for livmoderhalskræft hvert tredje år. Kvinder på 50-65 bliver indkaldt til screening hvert femte år. Danmark har på trods af indførelsen af et screeningprogram i hele landet en af de højeste forekomster af livmoderhalskræft i EU. Danmark er et af de lande i EU, hvor flest dør af sygdommen.

Alle piger på 12 år bliver tilbudt at blive vaccineret mod HPV gratis som del af børnevaccinations-programmet. Vaccinen koster ca. 3.500 kr. for alle andre.

 

Kilde: Netdoktor, Sundhedsstyrelsen Få de seneste artikler direkte i din indbakke