Hvad er en ligtorn?

Man hører ofte folk sige, at de har fået en ligtorn. Men hvad er en ligtorn egentlig for en størrelse, og hvad kan du gøre ved den?

Hvad er en ligtorn?

Du kender sikkert godt fornemmelsen af, at der dannes hård hud i hånden, når du arbejder med værktøj, haveredskaber eller skovler sne. Når arbejdet stopper, forsvinder den hårde hud af sig selv efter et stykke tid.

Ligtorn er forhornet hud

På samme måde er det med huden under foden. Kommer der et for stort tryk eller øget friktion over en længere periode, vil huden producere ekstra tyk og forhornet hud på det pågældende sted. Det er altså kroppens måde at forsøge at beskytte sig på og sige, at noget er galt.

Læs også: Tag hånd om den hårde hud

Øget tryk og friktion

Bliver trykket eller friktionen ved, danner kroppen meget hornstof og mange ekstra celler, der vil vokse mod overfladen. Og da vi går på fødderne, trykker vi det ekstra hornstof sammen til en tyk, hård hornklump. Klumpen trykkes ind i huden på det sted, hvor en sko trykker under foden, på en tå eller på flere tæer. Hornklumpen trykker på de meget fine følesansceller, og nervespidser, der ligger i overhuden, og der opstår en ligtorn.

Læs også: Pas ekstra godt på fødderne hvis du har diabetes

Ligtorne med sår

I rigtig slemme tilfælde kan ligtornen skabe et så stort tryk ind i underhuden, at blodkarrene brister, og der opstår sår. I sådanne tilfælde er det yderst vigtigt, at de straks bliver behandlet, så der ikke opstår infektioner i såret.

En af grundene til, at det kan gå så galt er, at foden og tæerne fejlbelastes. Dette kan korrigeres med et indlæg, så sårdannelsen stoppes. Såret og den omkringliggende hud skal behandles, så problemet ikke opstår igen.

Læs også: Sådan får du sunde fødder

Ligtorne mellem tæerne

Der kan også opstå ligtorne i mellem tæerne. Disse kan opstå uanset tæernes udseende. Da tæerne ligger meget tæt sammen, opstår der øget varme og fugt mellem tæerne. Ligtornen ligner derfor ikke en sædvanlig ligtorn, men vil ofte være blød og sej i konsistensen med en let hvid kant omkring et mørkere område. Denne type ligtorn benævnes også som en ’blød ligtorn’.

Gå til en fodterapeut

Det er vigtigt at få hård hud og ligtorne behandlet professionel hos en statsautoriseret fodterapeut. Han eller hun kan vurdere føddernes tilstand og behandlingsbehov. 

Fodterapeuten kan evt. beskære den hårde hud og ligtorne samt trykaflaste ramte områder og sårbehandle særligt slemme områder.

Det kan du selv gøre mod ligtorne

Det bedste du kan gøre er regelmæssigt - og gerne dagligt - at tjekke dine fødder. Du kan f.eks. vurdere hudens tilstand, hver gang du tørrer dine fødder.

  • Opstår der hård hud, skal den holdes nede ved at skrubbe huden med f.eks. en ganske almindelig grydesvamp.
  • Smør dagligt fødderne ind i en god fodcreme. Husk at du ikke må smøre mellem tæerne. Der er rigeligt fugtigt i forvejen.
  • Tjek dine sko regelmæssigt for at se, om der er plads nok til foden og tæerne.


Få de seneste artikler direkte i din indbakke