Hvad er farvesyn?

Sendes hvidt lys gennem et prisme, vil lyset efter passage blive splittet op i alle regnbuens farver. I naturen brydes sollyset i regndråberne, hvorved regnbuens farver opstår i øjets nethinde.

Hvad er farvesyn?

Øjets nethinde indeholder tre typer dagslysceller (tappe), som indeholder hvert sit pigment for rødt, grønt og blåt. Ved belysning omdannes det kemisk, så der sendes elektriske signaler til hjernen, som herved skelner mellem regnbuens røde, grønne og blå farver.

Ved varierende belysning kan kombinationerne adskilles i tusindvis af farvenuancer. Når lyset bliver tilstrækkeligt dæmpet, slukker farvesynet og natlyscellerne (stavene) tager over, så alt nu kun opfattes i grå nuancer – derfor talemåden ’Om natten er alle katte grå’. 

Læs også: Motion er godt for øjenene

Hvad er farveblindhed?

Mangler de synsceller, der opfanger det grønne lys, er man farveblind for grønt. Tilsvarende kan man være farveblind for rødt eller blåt. Ofte er de nævnte sanseceller blot lavere reagerende end normalt, og det burde derfor kaldes farvesvaghed for henholdsvis grønt, rødt og blåt lys, men farveblindhed har vundet hævd.

Farveblinde kan altså godt se farver, men de ser færre farvenuancer end normalt seende. Mange farveblinde er slet ikke klar over, at de har et problem. I hverdagen klarer den farveblinde sig i de fleste situationer lige så godt som den farvenormale. Men man skal naturligvis være farvenormal for at nedbringe risikoen under flyvning, søfart, togdrift, militær, politi og redningskorps. Ligesom et normalt farvesyn er et krav indenfor tekstil, maling, grafik, mode og laboratoriedrift.

Medfødt farveblindhed kan ikke helbredes, men kan afhjælpes med filterglas i brille eller kontaktlinse. Har man svært ved at skelne mellem røde og grønne nuancer, kan et rødfilter hjælpe. Det frasorterer det grønne lys, som derfor ses mørkere og således lettere kan skelnes fra det røde.

Vidste du, at:

  • otte procent af danske mænd og 0,4 procent af danske kvinder er mere eller mindre farveblinde
  • det er meget sjældent, at man er farveblind for blåt lys, så det er tilstrækkeligt kun at undersøge farveblindhed for grønt eller rødt 
  • ved erhvervsvalg er det vigtigt selv at kontakte de relevante uddannelsessteder om aktuelle synskrav, fordi erfaringen viser, at disse kan ændres med tiden
  • udvidet farvesynstest udføres på Øjenafdelingen i Aarhus og på Flyvemedicinsk klinik i København
  • farvespektret består af lys med bølgelængder mellem 380 og 760 nanometer
  • synligt lys udgør kun en lille del af det elektromagnetiske spektrum, således, at vi hverken kan se infrarødt, ultraviolet, røntgen, radioaktiv stråling eller tv/radio-bølger
  • farveblindhed er arvelig
  • farveblindhed godt kan indtræffe gennem livet som følge af sygdomme, der påvirker nethinde eller synsbaner
  • aldring af øjets linse medfører en uklarhed, som tilbageholder det blå lys, hvorved omgivelserne ses i et mere gulligt skær

 Læs mere: Når det er ekstra svært at genkende ansigterFå de seneste artikler direkte i din indbakke