Hvad er kronisk betændelse i tarmen?

Det er vigtigt at kende symptomerne på kronisk betændelse i tarmen, da op mod 30.000 danskere lider af sygdommene Colitis Ulcerosa og Crohns sygdom og den kan være livstruende, hvis man ikke kommer i behandling

Kronisk betændelse i tarmen
Colitis ulcerosa er en betændelsessygdom, som rammer endetarmen og de nedre dele af tyktarmen

Det er vigtigt at tale om kronisk betændelse i tarmen

Det er vigtigt at tale om, og være åben omkring kronisk betændelse i tarmen, det mener dr.med. Tine Jess fra  Statens Serum Institut, som forsker i de kroniske betændelsestilstande i tarmen. Hun mener, at der er brug for oplysning om tarmsygdommene, dels så patienterne kan leve åbent med deres sygdom, og dels så nye patienter vil være opmærksomme på symptomerne og komme tidligere i behandling.

Læs mere: Rosa har kronisk betændelse i tarmen

”Det er afgørende for sygdommens forløb, at patienter kommer i medicinsk behandling tidligt. Ubehandlet tarmbetændelse kan i værste fald være livstruende. Og i de fleste tilfælde vil tidlig medicinsk behandling gøre det muligt at holde sygdommen nede, så man undgår operation og at fjerne dele af tarmen. Vi vil helst undgå operation, som kan give mange ekstra problemer med arvæv, nye betændelser i resttarmen og påvirkning af patienternes livskvalitet. Endvidere tyder forskning på, at ubehandlet tarmbetændelse øger risikoen for kræft i tyktarmen,” fortæller forskeren.

Ikke en sygdom vi vil tale om

Hun forstår dog ganske udmærket, at man ikke har lyst til at dele detaljerne med andre: ”Sygdommen opstår typisk i det tidlige voksenliv, i 20’erne og rammer både kvinder og mænd. Det er helt forfærdeligt at være i 20’erne og få sådan en sygdom, og det siger sig selv, at det også er pinligt at tale om,” forklarer Tine Jess.

Tallene viser, at op mod 30.000 danskere lider af colitis ulcerosa, som Rosa Celinder Dahlberg har, og Crohns sygdom, en lignende kronisk tarmbetændelse. Det er omtrent lige så mange, som har insulinkrævende type 1-sukkersyge.

Læs mere: Ondt i maven? -Der findes behandlingsmuligheder

Kronisk betændelse i tarmen

Hvad er det? 

Kronisk tarmbetændelse er et fælles navn for
to former for betændelse i tarmen:

  • Colitis ulcerosa, som rammer tyktarmen
  • Crohns sygdom, som kan sidde i hele mavetarmkanalen.

Sygdomsforløbet veksler typisk mellem perioder, hvor sygdommen er passiv, og udbrud, der kan være meget smertefulde og give slimede, blodige diarreer.

Hvordan stilles diagnosen?

Ved prøver fra afføringen for at udelukke anden årsag til symptomerne, ved sygdomshistorien, kikkertundersøgelser af tarmen og eventuel scanning.

Hvem får sygdommen?

Op mod 30.000 mennesker i Danmark har colitis ulcerosa eller Crohns sygdom. Den rammer typisk mennesker i det tidligere voksenliv i 20’erne og i 30’erne.

Hvorfor opstår den?

Man ved endnu ikke, hvad der forårsager den kroniske tarmbetændelse. Der er et element af arvelighed, men også miljø spiller ind.

Kan det behandles?

De fleste patienter kan holde sygdommen nogenlunde i skak med medicin. Ved colitis ulcerosa kan man fjerne tyktarmen og dermed principielt kurere sygdommen. Man kan derefter sy tyndtarmen på endetarmen, så afføringen kan komme ud på normal vis, eller man kan få stomi.

Hvordan kan du forebygge?

Da forskerne ikke entydigt ved, hvad der forårsager sygdommen, er der heller ikke entydige opskrifter på, hvordan du forebygger. Der har været diskussion om, at p-piller måske øger risikoen, og at infektioner som salmonella og campylobacter spiller ind. Men forskningen har ikke fundet dokumentation for bekymringen. Der er også diskussioner om, hvorvidt mange antibiotikakure i barndommen kan øge risikoen, fordi antibiotika ændrer tarmfloraen.

Kost og motion?

Nogle mennesker mener at have spist sig fri for betændelsen gennem sund kost. Men videnskabeligt er der ingen dokumentation for, at en særlig kost kan afhjælpe betændelsestilstanden. Det samme gælder for motion. Dog er det dokumenteret, at sund kost og motion styrker kroppen generelt.

Kilde: Dr. med. Tine Jess, Statens Serum InstitutFå de seneste artikler direkte i din indbakke