Hver 10. venter i op til 100 dage

Hver 10. venter i op til 100 dage

Ifølge forskning på Aarhus Universitet venter mange danske kræftpatienter stadig alt for længe på at få en diagnose, selv om de har opsøgt deres læge med alarmsymptomer.

Foreløbige tal fra en ny undersøgelse viser, at omkring halvdelen af knapt 4.000 patienter, der i 2010 opsøgte deres læge, havde alarmsymptomer som eksempelvis blod i afføringen, vægttab, hoste med slim eller udtalt træthed. Symptomer, der kan dække over en alvorlig kræftsygdom.

Læs mere: Kroppens eget immunforsvar kan bekæmpe kræft

Hver 10. venter flere måneder på kræftdiagnose

Men kun halvdelen af dem blev med det samme sendt direkte videre i et kræftpakkeforløb. Resten måtte vente – hver tiende i helt op til 100 dage, inden der blev stillet en kræftdiagnose, og for nogles vedkommende helt op omkring 200 dage.

"Det er urovækkende. Vi ved, at jo tidligere en kræftdiagnose stilles, så behandlingen kan gå i gang, des større er chancen for overlevelse. Derfor må vi nu et spadestik dybere for at spore os ind på forklaringerne på disse forsinkelser," siger professor Peter Vedsted fra Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis.

Derfor sættes der nu yderligere turbo på den forskning i tidlig opsporing af kræft, som danskerne blandt andet indsamlede penge til under sidste års 'Knæk Cancer'-kampagne.

Læs mere: Ny forskning forbedrer ældres kræftbehandlingFå de seneste artikler direkte i din indbakke