Hver anden mand får vandladningsproblemer

Hver anden mand over 50 år oplever, at han ofte skal lade vandet eller har slap stråle. Det bør man reagere på, for der er hjælp at få, og oftest er lidelsen ufarlig, hvis man får behandling

Hver anden mand får vandladningsproblemer

Der er ingen grund til panik, hvis man som mand pludselig får vandladningsproblemer, som hyppig trang til at lade vandet eller en slap stråle.

Det er nemlig en meget almindelig lidelse, som rammer halvdelen af alle mænd over 50 år. Men man skal se at komme til lægen, for ubehandlede vandladningsproblemer kan give andre gener som nyre og blærebetændelse og inkontinens.

Heldigvis er der dog ingen grund til at blive alt for bekymret, for det er oftest ganske ufarligt, og der er hjælp at få. Det skyldes ofte forstørret prostata, for prostata vokser med alderen, og da den ligger omkring urinrøret, kan den komme til at trykke og dermed bremse for urin fra blæren.

Risikoen for at det er prostatakræft er ikke større end for andre mænd, for man kan sagtens have prostatakræft uden at have vandladningsproblemer, viser en dansk undersøgelse blandt 585 prostatakræftopererede mænd.

Læs mere: 400.000 danskere tisser i bukserne

På toilet med kateter

Hvis lidelsen er behandlingskrævende, vil lægen typisk ordinere medicin, eller så kræver det et lille operativt indgreb. Men indtil man får behandlingen, kan det være nødvendigt at bruge et kateter til at tømme blæren med. Og det er noget mange mænd frygter, fortæller Rikke Permild, der er sygeplejerske på Rigshospitalets Urologisk ambulatorium:

"Mændene har været en svær tid igennem med vandladningsproblemer, hvor de har været styret af deres sygdom. Det har ofte skabt en uheldig frygt, men vores erfaringer viser heldigvis, at så snart de selv har prøvet at tømme blæren med et kateter et par gange, så er den frygt væk, og de føler stor styrke og overskud," fortæller hun.

En af dem, der selv har været igennem en sådan behandling, er parterapeuten Martin østergaard, der led af et indsnævret urinrør:

"Jeg troede, jeg skulle dø, hele min manddom forsvandt jo. En ting er at blive konfronteret med hospitalsvæsnet, men når man så også er syg i det absolut mest mandige, man har, så bliver det alvorligt. Jeg havde ikke lyst til at udstille, at jeg var kateterbruger, og jeg tænkte da på, om jeg nu også var attraktiv overfor det andet køn," fortæller han.

Han er i dag opereret og rask.

nyt diskret kateter

Et nyt kompakt kateter, gør livet lettere for mænd, der lider af vandladningsproblemer. Det er kun tyve cm, hvilket er 25 cm kortere end hidtidige katetre. Det betyder, det kan tages med ud i byen, uden at alle kan se det. Et kateter er et langt rør med en meget glat overflade, som er let at indføre i urinrøret.

Læs mere: Træn din bækkenbund og styrk din manddomFå de seneste artikler direkte i din indbakke