Hver tredje gravide vejer for meget

Det er en samfundstendens at vi ser flere overvægtige og det gør sig også gældende blandt gravide.

Hver tredje gravide vejer for meget

Maven er for stor i forvejen på hver tredje danske kvinde, der bliver gravid. Og listen er lang over de negative følger, det kan få for både kvinden, graviditeten og barnet.

Ifølge en artikel fra en række eksperter i obstetrik, som Ugeskrift for Læger offentliggør mandag, er hver tredje gravide herhjemme overvægtig, og over 12 procent er svært overvægtige.

Læs mere: Vitaminpiller til gravide

Overvægtige kvinder risikerer komplikationer

"Samfundstendensen er, at stadig flere unge bliver overvægtige, og derfor bliver der også flere overvægtige gravide. Overvægt i graviditeten øger risikoen for misdannelser og komplikationer under graviditeten, ligesom der er en tendens til, at overvægtige gravide får for store børn," siger Kristina Renault, obstetrisk afdelingslæge på Hvidovre Hospital, til Politiken.

Risikoen for de alvorlige komplikationer og sygdomme stiger i takt med den gravides BMI. Svangerskabsforgiftning rammer 3-5 procent af alle graviditeter, men er man overvægtig, er risikoen over tre gange så høj. Graviditetsbetinget sukkersyge rammer to til tre procent af alle gravide, men for overvægtige øges risikoen med en faktor syv og for svært overvægtige med faktor 11.

"Det kræver ressourcer i hele sundhedsvæsnet at håndtere fedme og overvægt, og vi synes, man skal bruge ressourcer på forebyggelse. Graviditeten er et vindue, hvor kvinder er særligt motiverede for at ændre livsstil, for man vil sine børn det bedste," siger Kristina Renault.

Kilde: Ritzau

Læs mere: Motion for gravide - AquajoggingFå de seneste artikler direkte i din indbakke