Hvis hende der kan stoppe med at ryge, så kan jeg også

Efter mere end 30 år som ryger og stribevis af mislykkede forsøg på at stoppe, sagde den i dag 54-årige Peter Morell i 2007 endelig farvel til smøgerne. Men der skulle en flok helt ukendte mennesker i et lokale i Slagelse til, før det lykkedes

Hvis hende der kan stoppe med at ryge, så kan jeg også

Da Peter Morell for første gang trådte ind i lokalet og så sig omkring, havde han én tanke i hovedet.

Det her var overhovedet ikke nogen god ide.

"Der sad jo en kødrand af mennesker, og jeg tænkte, hold da op, de ser jo syge ud. Det er jo slet ikke noget for mig."

Den i dag 54-årige udviklingschef i Dansk Volleyball Forbund havde mest af alt lyst til at vende om i døren og tage hjem igen, men han havde jo lovet sin kone og børnene, at nu skulle det være. Nu skulle Peter Morell kvitte de 15-20 smøger om dagen, som havde fulgt ham, siden han var 18 år.

Så da hans kone havde set den lille notits i avisen om et rygestopkursus, havde der ikke rigtig været anden udvej end at sige ja ...

"Så var jeg jo fanget af det, men jeg tænkte med det samme, at det troede jeg slet ikke på. Jeg kunnet slet ikke se mig selv der," fortæller Peter Morell.

Men aftenen endte med at blive en kæmpe overraskelse – og begyndelsen på det rygestop, som nu har varet i fire år.

Læs mere: Svenske læger kræver rygestop for operationspatienter

Deltagerne holder hinanden oppe

Inden da havde der været en lang række forsøg, som alle var endt med, at Peter Morell begyndte at ryge igen.

"Når man er ryger og gerne vil stoppe, så er det jo ikke første gang. Jeg havde forsøgt, noget der ligner 10 gange, og jeg vil mene, at jeg var motiveret alle gangene – men det lykkedes først sidste gang ... Og set i bakspejlet var rygestopkurset en stor del af forklaringen," siger han.

Den erfaring har Bodil Christensen også.

Hun er farmakonom og rygestop-rådgiver på Glumsø Apotek på Midtsjælland. Gennem 10 år har hun hjulpet hundredvis af mennesker til at kvitte smøgerne både i grupper og via individuelle forløb, og hun er ikke i tvivl om, at rygestopkurser for grupper giver den enkelte større chance for succes.

"Der er en helt anden dynamik, når man sidder med et helt hold. Deltagerne holder hinanden oppe, og der går konkurrence i, hvem der kan klare det," forklarer hun.

Det oplevede Peter Morell også.

"Jeg oplevede den første aften, som om jeg var til møde i Anonyme Alkoholikere. Alle fortalte deres rygehistorie. Jeg sad sidst på rækken, og så blev det jo også min tur. Og der kunne jeg mærke, at der skete et eller andet. Jeg tænkte, hvis hende der, der oven i købet har et svært liv, kan gøre det, så må jeg også kunne."

Læs mere: Find hjælp til rygestoppet på nettet

Forberedelse er afgørende

Ifølge Bodil Christensen er der ofte mere på spil for hendes rygestopkursister end blot at kvitte en fysisk afhængighed. Hun har for eksempel haft bedsteforældre på kursus, som ikke måtte se deres børnebørn, med mindre de holdt op med at ryge – og personer, som var blevet kronisk syge af deres rygning.

"Rygestop handler om livet og alle dets genvordigheder. Nogle gange opdager deltagerne, at cigaretten er den eneste ven, de har, når livet er svært," forklarer hun.

Det er blandt andet den oplevelse, Bodil Christensen underviser sine kursister i at håndtere.

Til samtlige møder har alle deltagerne taletid, hvor de blandt andet bliver bedt om at beskrive, hvilke situationer, der er svære eller nemme at håndtere. Derefter kan de forberede sig på, hvordan de vil agere næste gang, de står i den situation – uden en cigaret.

Forberedelse og at have en strategi er også afgørende, når det gælder selve dagen, kursisterne skal stoppe. Her er det ifølge Bodil Christensen vigtigt at tænke igennem, hvordan dagen skal foregå og lægge en plan for, hvad man vil lave i stedet for at ryge, når trangen melder sig.

Læs mere: Smid også 'rykkerne'

"Jeg ville ikke skuffe Bodil"

Peter Morell husker tydeligt den dag, han skulle stoppe. Og især angsten forud for dagen.

"Jeg kunne mærke, at jeg ikke vil skuffe Bodil og være den der kom og sagde, at 'jeg kunne ikke',« fortæller han.

Men da dagen oprandt, gik det ikke som ventet. Det var med hans egne ord 'helt vildt let'. Og han har aldrig siden overvejet at begynde igen.

"I dag synes jeg, at rygere stinker, og jeg har fået alle de upæne tanker ... Jeg tænker, 'jeg kunne, du kunne ikke',« fortæller han med et grin.

Peter Morell mener, forklaringen skal findes dels hos hans underviser, Bodil Christensen, dels i samværet med de andre kursister.

"Der var ikke noget moraliseren, men hun gav tid til, at alle fik talt. Det er jeg meget imponeret over. Der var lidt facts - ikke på en dømmende måde men med et klart mål," forklarer han.

Og ifølge Bodil Christensen er der da heller ikke nogen grund til at begrave deltagerne i dynger af information om, hvor skadeligt rygning er. For de ved godt, at halvdelen af dem vil dø af det.

Læs mere: Røgfrit liv med elektronisk hjælp

"Man kom til at føle med de her mennesker"

Mødet med de andre kursister tiltalte ikke blot Peter Morell, fordi han ikke havde lyst til at 'tabe', når rygestoppet lykkedes for de andre. Det gav også den i dag 54-årige udviklingschef mulighed for at lære nogle mennesker at kende, han ellers aldrig ville have mødt.

»Det er bemærkelsesværdigt, hvor meget man udleverede sig selv. Og det føltes helt naturligt ... Man kom til at føle med de her mennesker, man var sammen med. Det var egentlig en fantastisk simpel måde, men hold da op hvor var det effektivt," siger han.

SÅDAN KAN DU STOPPE MED AT RYGe

  • Et rygestopkursus består som regel af fem kursusgange.
  • På første kursusaften skal deltagerne blandt andet præsentere sig selv og beskrive, hvorfor de gerne vil holde op med at ryge.
  • På anden kursusaften forbereder deltagerne deres rygestop, som finder sted mellem andet og tredje møde.
  • Tredje, fjerde og femte mødegang handler om at vedligeholde rygestoppet og tackle livet bagefter – blandt andet ved at lægge strategier for, hvad man vil gøre i situationer, hvor man ellers ville tage en cigaret.
  • Det er ikke alle, der lykkes med et rygestop efter et kursus – men de fleste.
  • Godt halvdelen af dem, der har deltaget i et rygestopkursus, er stadig røgfri seks måneder senere, det viser tal fra Rygestopbasen.dk.
  • Nogle lykkes først efter flere kurser.
  • Deltagerne er primært folk over 40 år, som begynder at mærke konsekvenserne af deres rygning i form af forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal og diabetes.
  • Chancen for at lykkes med et rygestop fordobles, hvis man bruger et nikotinerstatningsprodukt.Tal med apoteket om, hvilket produkt, der er bedst for dig.

 

Kilde: Bodil Christensen

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke