Hvornår kan jeg lade andre passe min baby?

Første gang du forlader dit spædbarn vil du altid være i tvivl om du kan overlade ansvaret til en anden. Få sundhedsplejersken.dk’s fif til, hvordan du planlægger, så andre passer din baby, bedst muligt

Hvornår kan jeg lade andre passe min baby?

Et spædbarn er først og fremmest knyttet til forældrene (primære omsorgspersoner). Når dit barn er få måneder gammelt – eller måske endnu tidligere – så kan du godt betro andre at passe den lille.
Den som skal være sammen med barnet, skal være knyttet til barnet. Én der kender dit barns vaner, har skiftet bleen på det og lagt det til at sove. Det kan f.eks. være bedsteforældre, naboerne eller gode venner. De bliver det man kalder sekundære omsorgspersoner for barnet. Der bør maksimalt være ganske få personer, hvis det er tidligt i dit barns liv.

Læs også: Barnets middagssøvn-slip lyset ind

Ikke længere væk, en du er til at få fat på

Når du skal ud, er det også vigtigt du fortæller, hvordan man kan få fat på dig, hvornår du kommer tilbage, hvor man kan ringe hen, hvis noget akut opstår (f.eks. vagtlæge – akutfunktion ved sygdom) - og at du i øvrigt er overbevist om, at den der passer dit barn ved, hvor alle væsentlige ting, der kan blive behov for, befinder sig. Du skal også være sikker på, at den der passer dit barn ved, hvordan dit barn viser, når det er søvnigt og hvordan det kommer til at sove, hvad det skal have at spise osv.

Læs også: Er du en god barselsgæst?

Dobbelt glæde at få baby passet

At andre kan passe dit barn betyder en frihed for dig. Du og din kæreste kan komme ud sammen som før I fik barnet, og det er dejligt, godt og vigtigt at holde kæresteforholdet ved lige. Du kan også glæde dig over, at dit barn får andre mennesker tæt på, som kender det rigtig godt. Og det kan på lidt længere sigt være en gensidig glæde for begge parter.

TIPS når baby skal passes

Når du beslutter dig for, at dit barn snart skal passes af andre, er det en rigtig god ide at:

  • I passer barnet sammen et par timer – det kan f.eks. være at barnet får bad, bliver leget med osv. Du lærer fra dig om barnets vaner (søvn, spisning, trøst, skifte ble) og lægger vægt på de ting, som er væsentlige for barnet.
  • Den som skal passe barnet kommer igen flere gange med kort tids mellemrum. 
  • Du lader vedkommende overtage flere og flere opgaver, mens du er beskæftiget med noget andet (du kan f.eks. tage en tiltrængt lur).
  • Du mærker at din baby er tryg ved det, der sker.
  • Du kan til sidst forsvinde fra jeres hjem og lade din baby være alene med den, der skal passe. 

Læs også: En dejlig tid sammen med bedsteforældreneFå de seneste artikler direkte i din indbakke