Inddrag far i opdragelsen – og undgå skilsmisse

Giv din mand plads til at være en aktiv del af jeres børns liv. Det smitter positivt af på både jeres børn og parforholdet

indrag far i opdragelse så undgår du skilsmisse

Lille Emma på tre uger har lige fået skiftet ble, og hun har fået rent tøj på af sin far. Sokkerne og blusen matcher ikke, så mor bytter sokkerne ud med nogle andre. Det er sikkert en situation, som mange nye forældre genkender.

Hvor skal (moder)skabet stå

Emma er selvfølgelig komplet ligeglad med sit udseende, og det er fuldstændig underordnet for hendes risiko for forkølelse, om sokkerne matcher, bare de giver varme fødder. Men forskellen mellem far og mor betyder ofte mere for følelsen af at være en god far og for parforholdet, end du umiddelbart tror.

Mor får nemlig i situationen indirekte fortalt, hvor (moder)skabet skal stå, hvem der bestemmer i forhold til barnet, og hvilken plads far han kan blive tildelt. Så det er klogt at tænke sig om som ny mor og far.

Giv far plads og få et bedre parforhold 

Mødre, der gør god plads til, at far også deltager i den daglige omsorg for børnene, og som sørger for, at der er plads til, at far tager orlov, mens børnene er små, gør noget rigtig godt for familien. For de får et bedre parforhold, færre skænderier, mindre risiko for skilsmisse og et bedre sexliv end de mødre, der forhindrer, at far også er aktiv omkring deres børn.

Aktive fædres engagement i deres børn har mange måleligt positive følgevirkninger i form af børn, som følelsesmæssigt, indlæringsmæssigt og socialt trives godt. Det ser især ud til, at drenge får færre adfærdsproblemer, og at unge kvinder med engagerede fædre får færre psykologiske problemer.

Mødres holdning er afgørende

Parforholdet og mødres attitude har ikke overraskende en afgørende betydning for, hvor stor farens plads bliver i forhold til barnet. Mødre kan være åbne over for at give fædre god plads til at være omkring barnet, og det styrker fædres relationer til deres børn. Mødre kan omvendt også være dominerende og forsøge at skubbe fædrene i baggrunden, så kontakten mellem far og barn bliver mindre betydningsfuld.

De to attituder har betydning for parforholdet, som forskere har kunnet måle i videnskabelige undersøgelser: Fædre, der er involverede i deres barn, ser også ud til at have bedre relationer i deres forhold til mødrene, hvilket blandt andet viser sig ved færre skilsmisser.

Far på banen, ellers …

I en undersøgelse fra Danmark af 15-årige påvises det også, at manglende faderinvolvering, det vil sige ingen brug af forældreorlov eller en far, der er fraværende i hverdagens omsorgsopgaver, er forbundet med en risiko for familieopløsning i et langsigtet perspektiv. Så der er mange grunde til at aktive fædre, der deltager i den daglige omsorg for deres barn, er gode for både børn og forældre.

Sådan gør du

GODE RÅD TIL FAR

 • Skab ro omkring mor og barn i de første uger.
 • Sørg for gode “ammepladser” (flaskepladser).
 • Deltag i alt det praktiske med barnet, skifte det, lægge det til at sove osv.
 • Tag del i de vågne nætter.
 • Opsøge og tage mod al den orlov og frihed, du kan få.

 

GODE RÅD TIL MOR

 • Tag mod al den støtte og hjælp, din mand tilbyder dig.
 • Accepter, at han gør andre ting med barnet, end du ville have gjort.
  Giv plads til, at din mand eksperimenterer med, hvad han synes er godt for barnet.
 • Vær opmærksom på, at det ikke er dig, der har løsningerne på alt, hvad jeres barn har behov for.
 • Afgiv orlovs-uger, så din mand også kan være hjemme med jeres lille barn.

Kilder:
- Anna Sarkardi, Robert Kristiansson, Frank Oberklaid og Sven Bremberg: ‘Fathers’ Involvement And Children’s Developmental Outcomes: A Systematic Review of Longitudinal Studies’. Acta Pædiatrica 2008 97 pp 153-158.
- ‘The Effects of Father Involvement: An Updated Research Summary of the Evidence Inventory’. Centre for Families, Work & Well-Being, University of Guelph (Canada) 2007.
- Anne-Dorthe Hestbæk: ‘15-åriges hverdagsliv og udfordringer’. Rapport fra femte dataindsamling af forløbsundersøgelsen af børn født i 1995. SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd 2012.

Denne artikel er bragt i samarbejde med sundhedsplejersken.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke