Iskiassmerter er mange ting

Mange mennesker lider af smerter i balde og lænd, der trækker ned på bagsiden af benet. Disse smerter har fået fællesbetegnelsen 'iskias'

Iskiassmerter er mange ting

'Iskias' bruges i daglig tale som en fællesbetegnelse for smerter i balden og baglåret. Tidligere mente man, at smerterne nok opstod på grund af irritation af iskiasnerven et sted i dens forløb. Iskiasnerven er nemlig en stor nerve, som har sit udspring i ryggen og balden, og som løber ned på bagsiden af hvert ben.

De smerter, som vi kalder 'iskias', kan dog have mange andre årsager end en direkte påvirkning af denne nerve. Alligevel har betegnelsen holdt ved, og når man derfor siger, at man har ondt i sin iskias, kan det dække over alt, hvad der gør ondt i balden og baglåret.

Læs mere: Bevæg din dårlige ryg

Iskiassmerter kan føles forskelligt

Iskiassmerter kan føles forskelligt, fordi der kan være forskellige årsager til smerterne. Du kan have ondt i balden og baglåret på grund af problemer i ryggen, i bækkenet eller i hoften. Afhængig af årsagen kan smerterne spænde fra, at opleves dybe og borende til stærke og nærmest elektriske.

Professor Jan Hartvigsen fra Syddansk Universitet og Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik er kiropraktor og forsker i behandling og forebyggelse af rygsygdomme:

"Man kan ikke afgøre årsagen til smerterne, alene ud fra hvor og hvordan smerterne føles. Der skal en undersøgelse af ryg, bækken, balder og hofte til, for at årsagen til smerterne kan lokaliseres. Iskias kan skyldes artrose eller slidgigt i ryggen eller hoften. Derfor er det ofte nødvendigt, at lægen eller kiropraktoren tager et røntgenbillede eller måske en skanning af ryg og bækken," forklarer Jan Hartvigsen.

Kommer smerterne fra ryggen, kan de skyldes irritation af en nerve som fx ved diskusprolaps eller forsnævring af nervekanalerne eller rygmarvskanalen (stenose). De kan dog også skyldes, at led og muskler er irriterede.

Læs mere: Ryggen gør ondt

Hvordan behandles iskias?

Det vigtigste er, at du bliver undersøgt og får stillet den rigtige diagnose – man skal ikke behandle iskias i blinde. Der er stor forskel på behandlingen af eksempelvis iskiassmerter forårsaget af en diskusprolaps i forhold til iskiassmerter forårsaget af stive led eller spændte muskler i balden.

Behandlingen vil afhænge af diagnosen, og kan variere fra operation til en kombination af flere forskellige ting, der typisk kan omfatte følgende:

  • Øvelser og træning.
  • Manipulation og mobilisering, dvs. specifikke tryk og bevægelser, der frigør stive led og smidiggør vævet.
  • Anden manuel behandling som eksempelvis trykmassage og udspænding.
  • Rådgivning om, hvordan man skal forholde sig for at blive smertefri og undgå tilbagefald.

"Operation kan være nødvendig ved for eksempel en diskusprolaps eller ved fremskreden artrose/slidgigt, men operation er ikke gavnligt for særligt mange patienter med iskias," siger Jan Hartvigsen.

"Langt de fleste kommer sig med de behandlinger, der er nævnt ovenfor."

Hvad kan du selv gøre, når du har iskiassmerter?

"En positiv og optimistisk indstilling og en aktiv livsstil er gode forudsætninger for at komme sig over iskiassmerter," siger professor Jan Hartvigsen.

 

"En patient med iskias skal stille krav til sin behandler. Spørg om, hvilke aktiviteter og øvelser, der kan hjælpe. Og spørg om, hvordan du skal forholde dig i din hverdag."

 Læs mere: Ret dig opFå de seneste artikler direkte i din indbakke