Jeg kan lugte mig frem til slik

43-årige Torben Ehlers Hansen spiste slik hver eneste dag, uden at han tænkte på det som et problem. Først da han gik på kur, opdagede han, at han var dybt afhængig af sukker

Jeg kan lugte mig frem til slik

Hjemme hos Torben Ehlers Hansen var der altid en skuffe, der var fyldt med vingummi, lakrids, chokolade og flødeboller. Den blev fyldt hver uge for omkring 400 kroner, så der altid var slik inden for rækkevidde. For Torben og huset yngste datter på 12 år, var vilde med slik.

Læs mere: Sukker er som nakotika

Ville spise mere sundt

"Jeg spiste hele tiden slik og kager. Jeg tænkte ikke engang over det. Jeg ville hellere spise slik end mad. Og fordi jeg altid har været i god form og slank, så tænkte jeg slet ikke på det som et problem," fortæller han.

Men da hans kone sidste efterår begyndte på en kur hos Kostklinikken, fordi hun ville tabe sig lidt, blev Torben også interesseret i at spise sundere. Han lyttede, når hun kom hjem med en masse spændende nye viden om mad, og en dag besluttede han sig for at tage med på et kursus.

"Da jeg begyndte, ville jeg bare være lidt sundere. Jeg havde stadig ikke tænkt på sukker som et problem. Det var først, da jeg fik at vide, at jeg slet ikke måtte spise sukker, jeg opdagede, hvor afhængig jeg var. Det var skræmmende," fortæller Torben, der var den eneste mand blandt 15 kvinder på kurset.

Læs mere: Klumme: Vi er født til at elske sukker

En refleks

I løbet af de ni uger kurset varer, kommer man hele vejen rundt om kost og sundhed, og sukker er bare et af mange input. Men det var sukker, som viste sig at være det helt store problem for Torben.

"Jeg havde ikke opdaget tidligere, at jeg var afhængig af sukker. For jeg spiste det hele tiden. Men nu, hvor jeg fra dag til dag stoppede med at få sukker, kunne jeg mærke, hvor afhængig jeg har været. Jeg kan sige til mig selv; 'i dag spiser jeg ikke slik', og næste øjeblik gør jeg det, uden at jeg opdager det. Der går lige et par sekunder, hvor man kan spise slik uden egentlig at være bevidst om det," forklarer han, og kalder det for 'den hurtige arm', der på egen hånd sørger for at forsyne ham med slik.

Så for at undgå at få slik og sukker, skal man hele tiden være bevidst om, at man ubevidst søger det.

"Det værste er at være i et supermarked. Nu kan jeg lugte mig frem til slikket. Det er virkelig svært, hvis jeg er sulten. Så kommer 'den hurtige arm' når jeg skal fordi slikhylderne," fortæller Torben, der kan finde på at ringe til sin kone, for at få mobiliseret viljestyrken til at gå forbi slikket.

Læs mere: Sæt sukkerforbruget ned og undgå caries

Astma forsvandt

Nu et halvt år efter kuren begyndte, savner han stadig sine daglige vingummier. Men så har han lidt diabetesslik liggende, til når resten af familien spiser slik.

"Trangen til slik og sukker er der stadig. Men jeg klarer mig med diabetesslik," fortæller han.

Og så kan han glæde sig over, at han har tabt 11 kilo, og at han er sluppet af med den astma, han har haft, siden han var tyve år.

Læs også 'Sukker er som narkotika'Få de seneste artikler direkte i din indbakke