Jul i sundhedens og miljøets tegn

Julen er hjerternes fest. Men det er også den helt store forbrugsfest, som kan sætte sine spor på både miljø og sundhed. Heldigvis kan du fejre højtiden på traditionel vis med gaver og guf til ganen, og samtidig undgå problematiske kemikalier.

Jul i sundhedens og miljøets tegn

Sådan tager du hensyn til miljø og sundhed i den hektiske julemåned

Miljømærk julebordet

Både julemiddag og frokost kan gøres mere miljøvenlige, hvis du vælger at købe økologiske fødevarer. Så kan du nyde maden velvidende, at den er produceret uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning. Du kan også få økologisk vin og øl, ligesom konfekt og kager kan være mærket med det røde ø-mærke. Et flot julebord kan pyntes med svanemærkede lys og servietter.

Juletræet med sin pynt er festens midtpunkt. I hvert fald imens der bliver sunget og danset rundt om det. Du kan købe et økologisk juletræ, og dermed belaster du miljøet mindre end med det konventionelle af slagsen - og pynten til træet kan du lave af miljømærket papir.

Læs også: Stearinlys og stegeos truer din sundhed

Giv gaver med god kemi

Når du køber julegaver, kan du vælge miljømærkede produkter. ønsker kæresten sig kosmetik, børnene legetøj og teenageren sig tøj, er det muligt at finde gaver, som er mærket med miljømærkerne Svanen eller Blomsten.

Det er dog ikke alle varegrupper, man kan finde miljømærkede varianter indenfor. Der findes eksempelvis stadig ikke make-up med mærker på, og det er kun legetøj af plast, som kan fås i svanemærket udgave.

Før du vælger en gave, kan du overveje, om produktet er af god kvalitet, som vil holde længe, og som modtageren vil blive glad for.

Og med al kosmetik er det muligt at se listen over indholdsstoffer igennem og tjekke om der er problematiske kemikalier i.

Du kan læse mere på miljøstyrelsens hjemmesideFå de seneste artikler direkte i din indbakke