Julen er gavernes fest - også for de mindste?

Er det synd for Emma på halvandet år, hvis hun ikke får julegave af far og mor, når nu mormor og onkel Anders gir'? Eller skal man helst droppe gaveræset helt af hensyn til faren for at overstimulere de mindste?

Julen er gavernes fest - også for de mindste?

Børn bliver lempet ind i kulturen og traditionerne, som de former sig i familien. Og til julen hører der også julegaver.

Måske kan man beslutte sig for, at 'man begynder' med de små under tre år, som skal i seng – ikke for sent. Der bliver sunget og danset om træet, og de allermindste får nogle få gaver. Det har været juleaften for dem, og så blev det også sengetid. For de mindste børn er et kæmpe gaveorgie bare for meget. Det giver forvirrede og trætte småbørn, når gavegiveriet trækker ud i timevis.

Læs også: Dit barns første jul

Hemmeligheder er svære

Det er forskellige ting ved gaverne, som børn i forskellige aldre tænder på. Et barn på et halvt år vil se på papiret og båndet – og det vil blive fanget af glitter og glimmer. Men det har selvfølgelig ingen som helst idé om, hvad der foregår.

Børn i halvandet til to års alderen opdager, at de får 'noget nyt'. Og de synes, det er interessant. Men at det er en gave fra mor og far, og hvad det betyder, det er de for små til at forstå.

Børn i to til tre års alderen begynder at fatte, man kan få en gave – og også at man kan give en gave til en anden. Barnet forstår gavegivning ved de reelle ting, der foregår. En gave er et abstrakt begreb for barnet, som kan være mange ting. Men at far skal have de nye vanter, vi købte i butikken, de skal pakkes ind osv., det hjælper barnet til at forstå, hvad der kan være i en gave. Men barnet kan endnu ikke holde på en hemmelighed og lade være med at fortælle far om vanterne.

Julegaver i mindre doser

Hvor mange gaver kan et lille barn kapere på en gang? Det er godt at tænke de enkelte børns reaktionsmønstre og modenhed igennem, og så lægge en god plan.

Den skal tage hensyn til barnets alder, udvikling og vaner. Umiddelbart vil en til tre gaver være et godt bud. Bagefter begynder det nok at blive uoverskueligt for barnet. Men gavegiveri har både en giver og en modtager. Så det er væsentligt, at både den, som giver gaven, får tak... Og at barnet får lov til at pakke ud. Det er jo en spændende proces i sig selv. Så kan det være, at far og mor skal passe på gaven til en anden dag, når man har set, hvilken spændende ting, der var bag papir og bånd. Barnet vil med sine præferencer for tingene vise, at måske en enkelt eller to ting kan blive fremme, så barnet kan se nøjere på dem. Resten kan gemmes lidt, så barnet altid har noget 'nyt legetøj', man kan tage frem.

Læs flere gode råd og tip om småbørnspleje på sundhedsplejersken.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke