Kan historien om en kanin hjælpe dit barn til at sove?

Når vi gerne vil have vores børn til noget bestemt, som f.eks at sove eller blive renlige, kan tingene hurtig ende i konflikt, ikke fordi barnet ikke vil, men måske er det ikke klar over hvordan det skal gøres.

Kan historien om en kanin hjælpe dit barn til at sove?

’Kaninen der så gerne ville sove’ handler om Kalle, en lille kanin, der skal sove. Bogen er skrevet af adfærdsforskeren Carl-Johan Forssén Ehrlin, og hans mål er, at børnene som hører historien, falder i søvn under vejs. Den der læser højt får anvisninger på, hvordan der skal læses. For det er ikke helt ligegyldigt. Der er betoninger omkring særlige ord, der skal gabes og læses på en bestemt måde. For bogen bygger, ud over historien der handler om at falde i søvn, også på en slags selvsuggestion.

Læs også: Barnets middagssøvn - slip lyset ind

Historien viser vej

Én af tankegangene bag bogen er at få børnene til selv at falde i søvn og sove, uden forældrenes indvirkning. Når forældre gerne vil have deres børn til noget bestemt, for eksempel til at sove eller at blive renlige, så kan det ske, at det forældrene gerne vil have barnet til, bliver en konfliktzone. Pludselig handler det ikke om, at barnet skal falde i søvn eller holde op med at bruge ble, men at barnet skal gøre som far og mor siger. Meget ofte er det ikke fordi barnet vil undlade at sove eller at det ikke vil på toilettet, men at det simpelthen ikke helt er klar over, hvordan det skal gøres. Her hjælper historien ved at vise vejen samtidig med at konfliktzonen opløses.

Læs også: Barnemad kan også være svært

Barnets udvikling skal med

Barnet skal også være parat. Børn udvikler sig ofte i et rivende tempo, men af og til kan du opleve, at det trods alt ikke går helt så hurtigt, som du måske synes, at det skal. Du har muligvis et ønske om, at dit barn snarest får lært en given adfærd, men det lader vente på sig. Det kan være alt fra at sove, til at smide bleen og begive sig ind i ble-fri zone.

Vil du lære dit barn noget nyt, så handler det i høj grad om dit barn er parat til at lære ’det nye’, og om det er modent med hjerne og hjerte til at tage det næste skridt i sin udvikling. Du kan ofte hjælpe dit barn på vej og det kan gøres på flere måder. En af disse måder er, at I benytter jer af metoden, historiefortælling.

Du kan selv lave en fortælling

Det er ikke alle ting, som du kan finde i bogform og læse om for dit barn. Så hvis du savner noget kan du selv gå i gang. Den historie du skal fortælle handler om det nye, dit barn skal lære. Ønsker du for eksempel, at dit barn skal stoppe med at bruge ble (og dit barn selvfølgelig har en alder, hvor man kan forvente, at det er modent nok til denne udvikling, og det har vist tegn på, at nærme sig blefri zone), så er det det, historien skal handle om. Og her kan dit barn selvfølgelig indgå i historien, og den ønskede handling skal omhandle det barnet skal lære. Er dit barn ved at holde op med at bruge ble, handler historien om dit barn, der går på toilettet og at det er en succes. Der er ikke noget, der negativt beskriver uheld eller lignende. Hensigten er at motivere dit barn med alt det positive, som den ønskede adfærd vil bringe med sig.

Læs også: Kiropraktik kan give rolig søvn

Tegninger og fotos 

Den gode historie laves med en lille enkel tekst og nogle billeder, enten tegninger, udklip fra blade eller fotografier af barnet selv. Historien handler så om dit barn og at det er begyndt at bruge toilet eller potte, ganske enkelt og ikke moraliserende på nogen måde. Der må gerne indgå ideer til, hvordan dit barn kan opnå den ønskede handling og alt det positive, det vil medføre.

Eksempler på børnebøger, der bruger historiefortælling:

’Kaninen der så gerne ville sove’ af Carl-Johan Forssén Ehrlin (Sverige). Udgivet på forlaget Alvilda oktober 2015.

’Hr. Pølle – om hvordan Oscar lærte at gå på toilettet’ af Birgitte Meldgaard Larsen og Claus Riis. Udgivet på forlaget Pressto i marts 2015.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Sundhedsplejersken.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke