Kejsersnit øger risiko for astma

Ny undersøgelse viser, at børn der er født ved kejsersnit, har større risiko end børn født normalt for at udvikle astma og andre kroniske sygdomme senere i livet.

Børn født ved kejsersnit har øget risiko for astma

Meget tyder på, at moderens bakterier spiller en afgørende rolle for det immunsystem, hun giver videre til sit barn under fødslen.
Gennem de senere år er antallet af kejsersnit steget i Danmark og over hele den vestlige verden, og nu viser en banebrydende, dansk undersøgelse, at børn født ved kejsersnit har højere risiko end børn født normalt for senere at udvikle en række immunologiske lidelser. Især astma, hvor risikoen er 20 procent højere, men børn født ved kejsersnit har også ti procent højere risiko for børnegigt og hele 40 procent højere risiko for defekter i immunapparatet.

Læs mere: Kejsersnit - På moders ønske

Tarmfloraen påvirkes

”Det er første gang, vi viser, at kejsersnit kan være en fælles risikofaktor for flere immunologiske sygdomme – både børnesygdomme som astma og allergi, men også sygdomme, som først udvikler sig senere i livet,” siger professor Hans Bisgaard, Dansk Børneastma Center, der har stået for undersøgelsen, til videnskab.dk.

Han understreger dog, at undersøgelsen ikke viser en direkte årsagssammenhæng, og at det ikke behøver at være selve kejsersnittet, der gør børnene syge, men eksempelvis genetiske og miljømæssige forhold.

Læs mere: Fisk under graviditeten kan sænke risiko for astma

Immunsystem får mors bakterieflora

En af årsagerne kan være, at det er godt for barnets immunsystem at få en dosis af sin mors bakterieflora tidligt i livet. Det sker på vej ud gennem fødselskanalen, hvor barnet kommer i kontakt med moderens bakterier, i modsætning til ved kejsersnit, hvor det får hospitalets bakterier, og tidligere forskning har vist, at både mennesker og mus, født ved kejsersnit, har en anderledes tarmflora end børn, der er født vaginalt.

Ny dansk undersøgelse viser:

Professor Hans Bisgaard og kolleger har via fødselsregistrene undersøgt sammenfaldet mellem kejsersnit og immunologiske sygdomme hos to millioner danske børn, der blev født mellem 1973 og 2012.

Det viser sig at:

  • Børn født ved kejsersnit har oftere end børn født normalt, været indlagt på hospital på grund af astma, inflammatorisk tarmsygdom, børnegigt, leukæmi, defekter i immunapparatet, bindevævssygdomme.
  • Risikoen for astma stiger med 20 procent for børn, født ved kejsersnit. Der er ti procent højere risiko for børnegigt og omkring 40 procent højere risiko for immundefekter.

 

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke