Kolesterolmedicin giver falsk tryghed

Danskerne sluger kolesterolsænkende medicin som aldrig før, alligevel ved hver tredje, der tager medicinen, ikke hvad kolesterol er. Men medicinen er ingen garanti mod hjertekarsygdomme, og 60.000 danskere har haft blodpropper, selv om de er i kolesterolbehandling

Kolesterolmedicin giver falsk tryghed

De fleste danskere ved efterhånden, at for meget kolesterol er en grim ting, og for at undgå at ende som en af 25.000 danskere, der årligt indlægges med hjertekarsygdomme, tager 500.000 danskerne dagligt kolesterolsænkende medicin. Og de gør det i så stor stil, at det nu ifølge Lægemiddelstyrelsens er den mest solgte medicin i Danmark.

Men hvis man skulle få den tanke, at de også ved noget om kolesterol, så tager man fejl. For hver tredje, der tager medicinen, ved ikke hvad kolesterol er. Det er især fedtstoffet triglycerin, der er ringe viden om, selv om et stærkt forhøjet niveau i blodet firedobler risikoen for en blodprop i hjernen. Endelig kender hver femte ikke målet med den behandling, den praktiserende læge har fået dem i gang med, fordi lægen ikke har informeret godt nok og glemmer at følge op på behandlingsforløbet. Det viser en undersøgelse, der er foretager af You Gov Zapera.

Læs mere: Dødelig kolesterolsygdom overses

Blodprop trods medicin

En daglig pille er dog ingen garanti mod at få en blodprop, og nye tal viser, at 12 procent af danskerne, der er i kolesterolbehandling - hvilket svarer til 60.000 personer, har haft alvorlige symptomer på hjertekarsygdomme.

En af årsagerne er, at patienter får forkert kolesterolmedicin, fordi lægerne ikke følger op på patienten, når de først er kommet i gang med medicinen.

"Det er vigtigt, at lægerne følger op for at se, om kolesterolniveauet er sænket, eller patienten skal have noget, der er mere effektivt. Det tyder på, at det ikke sker i tilstrækkeligt omfang," siger Kristian Korsgaard Thomsen, der er ledende overlæge ved Sydvestjysk Sygehus.

kend dit kolesterol

Kroppen kan ikke undvære fedtstoffet kolesterol, men den har kun brug for det i begrænsede mængder. Kolesterol bruges nemlig ved opbygning af kroppens celler og til at danne hormoner, galdesyrer og D-vitamin, og det føres rundt i kroppen med blodet, hvor det transporteres i mikroskopiske fedtkugler.

 

Men når vi får for meget kolesterol i blodet, stiger aflejringen af kolesterol i blodkarrene også, og dermed øges risikoen for at få en blodprop eller anden hjertesygdom. Det meste kolesterol dannes i kroppen, især i leveren og tarmen. Men også gennem kosten, eksempelvis fra kød, æg og mælk, får vi kolesterol. Jo federe kost, vi spiser, jo mere kolesterol producerer leveren.

 

Kolesterol består af flere forskellige fedtstoffer; og tallet udregnes som summen af de tre vigtigste fedtstoffer: LDL-kolesterol, også kaldet det skadelige kolesterol fordi det kan trænge ind i karvæggen og lave tilstopning, og det gavnlige HDL-kolesterol, fordi det kan transportere det dårlige kolesterol væk fa karvæggen (Low eller High density lipoprotein) og Triglycerider der beskrives som egentlig fedt. Kolesteroltallet skal ideelt ligge lige under 5.

 

Kilde: Hjerteforeningen

Læs mere: Mangelfuld kolesterolbehandlingFå de seneste artikler direkte i din indbakke