Kvinder lever længere end mænd - til gengæld er de mere syge

Selv om kvinder lever næsten fem år længere end mænd, står stillingen mere lige, når man kigger på antallet af raske leveår. Kvinderne er nemlig meget mere syge end mændene, der også føler sig sundere hele livet igennem

kvinder lever længere end mænd

Hjemlige statistikker viser, at kvinder kan forvente at leve til de bliver 81 år, hvilket er fire et halvt år længere end mændene. Men måler man på antallet af raske leveår, er forskellen ikke så stor. Det viser ny forskning, og årsagen er, at kvinder generelt er mere syge end mænd og mere modtagelige over for sygdomme, der nedsætter deres evne til at fungere normalt. Det er blandt andet knogleskørhed og andre langstrakte sygdomme, der rammer kvinderne. Sygdomme, der ikke dræber dem, men hæmmer dem i deres daglige gøremål. Mændene derimod bliver i gennemsnit ramt af hjerte-kar-sygdomme 10 år før kvinderne, hvilket er kraftigt medvirkende til, at kvinder lever væsentligt længere.

Det er dog ikke kun som ældre, at kvinderne er mere syge. Livet igennem giver mænd udtryk for, at de føler sig sundere og bevarer deres fysiske styrke bedre sammenlignet med kvinderne. Det fortæller ph.d. og post-doctoral fellow ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet, Anna Oksuzyan, der netop har forsvaret sin ph.d. afhandling om forskelle i kvinder og mænds helbred og levetid.

Hun forklarer, at tallene ikke er unikke for Danmark og ifølge Anna Oksuzyan lever kvinder længere end mænd i alle verdens lande. Det indikerer ifølge forskeren, at der udover livsstil og sociale faktorer, også er en biologisk betinget forskel, der giver kvinder flere år i den sidste ende.

"Fra naturens side har kvinderne tilsyneladende fået en aldersmæssig fordel," siger hun.

Læs mere: Lykke er...

Kvalitet vs. kvantitet

Anna Oksuzyan understreger, at selv om undersøgelsen viser, at kvinderne døjer væsentligt mere med sygdom end mændene, er der intet belæg for at sige, at mændene har et bedre liv end kvinderne. Desuden viser dansk forskning, at der er dobbelt så mange mænd, der tager livet af sig selv.

"Jeg har ikke målt på kvaliteten af livet hos befolkningen, og har derfor ingen baggrund for at sige, at kvinderne har et dårligere liv, selv om de lever længst. Men eftersom mændene typisk dør af livsstilsrelaterede sygdomme, så ville de sandsynligvis kunne leve længere, hvis de lagde cigaretter, alkohol og usund mad på hylden."

Ifølge Anna Oksuzyan er der dog ingen umiddelbar udsigt til, at mændene kommer til at indhente kvindernes levetid. Muligvis vil afstanden blive mindre, men på grund af de biologiske forskelle vil der sandsynligvis altid være en forskel. Og der er lang vej endnu. Fem gange så mange kvinder som mænd oplever at blive 100 år gamle.

Kvinderne skranter

At danskerne, mænd som kvinder, skal leve længere og sundere, har også været på regeringens dagsorden. Sammenlignet med resten af Europa ligger danskerne i bund i forhold til den forventede levetid. I 2008 nedsatte regeringen Forebyggelseskommissionen, der havde til opgave at analysere årsagerne til danskernes lave middellevealder samt komme med forslag til, hvordan vi kan leve længere. Konklusionen på rapporten, der blev fremlagt sidste år, var klar. Rygning, alkohol, usund kost og for lidt motion er årsag til cirka 40 procent af alle sygdomme og tidlige dødsfald. Næstformand i kommissionen, professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen fortæller, at hvis man spiser sundt, ikke ryger og ikke drikker for meget og dyrker regelmæssig motion, kan man forvente at leve 14 raske år længere, end hvis man lever usundt. Det gælder både for mænd og kvinder, og når kvinderne bliver ældre end mændene, men er mere syge, kan det også forklares med, at kvinder er bedre til at gå til læge, forklarer hun.

"Selv om man lever usundt, vil man få et længere liv, hvis man går til læge og bliver behandlet for konsekvenser af et usundt liv. Men det bliver ofte skranteår med sygdom og dårlig livskvalitet, hvor man bliver dårligere og dårligere for til sidst at dø. Vores mål er derfor også, at danskerne får så få skranteår som muligt," fortæller hun.

Læs mere: Vil du leve længe så bevar nysgerrigheden

levealder

- På trods af risikoen for barselsdød har kvinder levet længere end mændene lige siden 1800-tallet, hvor man begyndte at føre statistik over levealderen. Fra 1850 til 1950 steg den gennemsnitlige levealder for mænd og kvinder fra 40 til 70 år og kvinderne levede i hele perioden et par år længere end mændene.

 

- Den største forskel på mænd og kvinders levetid blev målt i 1980'erne, hvor kvinderne med 77 år i gennemsnit blev seks år ældre end mændene. Siden da er mændene halet ind på kvinderne, der i dag bliver omkring 4,5 år ældre end mændene.

 

- Hvis du vil have en indikation på, hvor gammel du bliver, skal du lægge seks år til dine forældres levetid. Hos ATP, Arbejdsmarkedets Tillægspension, har man observeret tal tilbage fra 1835, der viser, at hver eneste generation har levet seks år længere. Tendensen bekræftes af Danmarks Statistik.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke