Lad de små børn plage

Skrigende unger, der plager deres trætte forældre om vingummi og legetøj, er helt normal opførsel, når børn skal lære grænser, eller deres forældre mangler overskud

Lad de små børn plage

De fleste forældre har sikkert prøvet at stå nede i supermarkedet med et barn, der plager og plager for at få en pose slik eller noget andet sødt. Og lige så mange har sikkert været vidne til andres børn, der hyler op, når svaret er nej, og tænkt hvorfor forældrene ikke har bedre styr på ungen. Men faktisk ligger der en strategi i at lade barnet hyle og vræle – også selv om der er tilskuere på.

For ifølge familievejleder Lola Jensen plager børn nemlig ikke. De afprøver situationens muligheder.

"Børn forsøger at få så meget ud af situationen som muligt, og det er helt normalt. Men i stedet for at komme med lange forklaringer om, hvorfor de ikke kan få det, de plager om, skal man højest to gange komme med en simpel forklaring og dermed sætte grænsen. Siger man det flere gange, ser barnet det som et tegn på en mulighed for omstødelse," fortæller Lola Jensen. Generelt mener hun, at der tales for meget til mindre børn i den slags situationer.

"Børn kan ikke forstå lange udredninger om, hvorfor de ikke skal have slik om tirsdagen. Jo mere man siger 'nej du skal ikke have slik', så hører barnet ordet 'slik', og bliver fokuseret på det. Man skal stå fast og så lade barnet reagerer på afslaget ved måske at fortsætte med at plage eller lægge sig på gulvet og skrige. Reaktionen afhænger af, hvor meget temperament barnet er født med."

Læs mere: Styrk kammeratskabet i børnehaven

Plageri er ikke arveligt

Ifølge privatpraktiserende psykolog Christina Sand Jespersen er tendensen til at plage betinget af miljø – og ikke et arveligt karaktertræk.

"I de perioder, hvor forældrene har det svært, og måske har lidt ondt i livet, kan det som barn være svært at mærke forældrenes grænser, og derfor forsøger børnene ubevidst i særlig grad at prøve grænser af, og plage mere, for at finde nogle faste rammer. Som forældre kan man så spørge sig selv, om barnet plager, fordi man har været inkonsekvent i sin opdragelse, eller måske er meget træt eller bekymret for tiden," forklarer Christina Sand Jespersen.

Hun er enig med Lola Jensen i, at det er helt normalt, at børn plager, når de er i et supermarked fyldt med fristende varer. Men forældre skal turde tage kampen, hvor den opstår. Også i Netto eller Bilka.

"Det nytter ikke noget, at forældrene føjer børnene, fordi de bliver flove over den negative opmærksomhed, som et skrigende barn kan medføre. Man skal tage kampen, når den opstår, ellers udsætter man bare problemet," siger hun.

Læs mere: Mange børn udvikler stress

Forhandlingen begynder

Ifølge Lola Jensen skal man i det hele taget ikke tage børn under to år med i supermarkedet. For de forstår slet ikke et nej. Til gengæld er det meget vigtigt, at man derefter sætter grænser for sine børn, og lærer dem, at det ikke nytter noget at plage. Fra toårs alderen, til de er omkring seks år, skal man undgå at forhandle med børnene, men sætte klare rammer. Derefter kan man langsomt begynde at forhandle med dem, indtil børnene bliver 15-16 år, hvorefter de alligevel begynder at gøre, hvad der passer dem. Så det handler om at støbe, mens jernet er varmt.

"De personlige egenskaber og handlemønstre, som man gerne vil have hos sine børn, skal man lære dem, mens de er små. Hvis ikke man sætter grænser og giver efter for plageriet, så har man balladen, når de bliver større, og så er det for sent at lave om på," fortæller Lola Jensen.Få de seneste artikler direkte i din indbakke