Læger overser patienter med type 2-diabetes

Lægerne skal blive bedre til at opdage hvis patienter har type 2-diabetes ved at stille nogle simple spørgsmål og kigge på patienten

Læger overser patienter med type 2-diabetes

Selv om de praktiserende læger hurtigt burde være i stand til at finde ud af, om en patient lider af diabetes eller ej, så er antallet af danskere med type 2-diabetes eksploderet.

Eksplosiv øgning af diabetespatienter

I 2010 fik næsten 28.000 danskere stillet diagnosen, og det er en stigning på 79 procent i forhold til 1997, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

"Det er otte år siden, at Sundhedsstyrelsen, de lægelige selskaber og Diabetesforeningen blev enige om, hvem der skulle undersøges for uopdaget diabetes," siger Allan Flyvbjerg, professor i diabetes på Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.

"Desværre er det ikke sket i tilstrækkeligt omfang," konstaterer han.

Allan Flyvbjerg beklager, at det ikke er lykkedes at bremse stigningen i antallet af danskere med type 2-diabetes.

For opskriften på at opdage diabetes i tide er enkel: Løft blikket, se på patienten og stil nogle få spørgsmål om vægt, vaner og sygdom i familien. Svarene kan lynhurtigt afgrænse, om der er fare for diabetes eller ej, forklarer han.

"Hvis lægerne bruger den simple opskrift, koster det ingenting ud over, at lægerne reflekterer lidt over det," siger Allan Flyvbjerg.

Læs mere: Type 2-diabetes - Disse symptomer skal du reagere på 

Større fokus på opdagelse

I kommunerne erkender borgmester Anny Winther (V), formand for social- og sundhedsudvalget i kommunernes forening, KL, problemet:

"Vi skal blive bedre til at opspore dem, som går med en uopdaget diabetes."

"Vi skal se, om vi kan gribe de borgere ved en samtale både hos den praktiserende læge og i sundhedshusene ude i kommunerne, for vi ved godt, hvilke borgergrupper der er i en særlig risikogruppe," siger hun til Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands Posten og Ritzau

Læs mere: Type 2-diabetes: Brug lægen som aktiv medspiller

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke