Lak erstatter tandlægeboret

Av! At blive boret i tænderne er noget, de fleste af os gerne vil slippe for. Nu viser det sig, at du måske kan undgå både bedøvelse og bor i fremtiden

Lak erstatter tandlægeboret

Mange vil med glæde forkorte besøget hos tandlægen, og måske bliver det faktisk muligt i fremtiden.

I stedet for en fyldning kan du nemlig i mange tilfælde få en lakering, hvilket betyder nul smerter, kortere tid i tandlægestolen, bedre tænder og måske lavere tandlægeregninger på lang sigt. Det viser et nyt dansk ph.d.-projekt, som for nylig blev præsenteret på det største efteruddannelsesarrangement for tandlæger i Danmark.

Plastforsegling i stedet for tandfyldning

Ifølge forskningsprojektet er en lakering af tænderne – også kaldet en plastforsegling – en effektiv metode til at behandle huller i tændernes tyggeflader:

"Omkring 25 procent af alle de huller, som får en fyldning i dag, vil i fremtiden kunne behandles ved hjælp af plastforseglinger. Resultaterne kan på sigt blive et kvantespring for tandsundheden, hvis de fører til ændrede behandlingsformer," vurderer Azam Bakhshandeh, adjunkt, tandlæge og ph.d. på Tandlægeskolen i København. Hun står bag forskningsprojektet sammen med lektor og tandlæge Vibeke Qvist.

Læs mere: Tandlægen: Er du grøn, gul eller rød?

Hvorfor lakere?

Fyldninger holder ikke evigt. Med tiden er det nødvendigt at reparere en fyldning eller lave den om, og når man laver en fyldning om, er man som regel nødt til at lave hullet lidt større.

Det betyder, at tanden bliver mere og mere svækket og risikoen for, at tanden knækker, bliver større.

Til sidst kan det ende med, at man skal have en krone på tanden, eller at den skal trækkes ud og erstattes med et implantat.

Denne dødsspiral kan man udskyde eller helt undgå ved i stedet at lakere tanden. Hermed standses cariesudviklingen, og man forlænger tandens levetid.

Til gengæld er det nødvendigt med regelmæssige kontroller, og en lakering holder ikke lige så længe som en fyldning.

Læs mere: Mange unge springer tandlægen over

Lak er mere skånsomt

Esben øzhayat er tandlæge og adjunkt på Tandlægeskolen i København. Han har gode erfaringer med at bruge lak som alternativ til fyldninger.

De huller han indtil nu har lakeret, har han endnu ikke skullet erstatte med en fyldning.

"Lakering er mere skånsomt for patienten, fordi man ikke skal bore, og behandlingen tager også kortere tid. Patienterne spørger mig tit, om der er nogle ulemper, for de tror næsten, det er for godt til at være sandt," siger Esben øzhayat.

Lakeringer er hidtil blevet brugt som en forebyggende behandling og på begyndende caries hos børn og unge, mens det ikke er almindeligt at lakere tænder på voksne.

Forskningsprojektet er med til at belyse effekten af lakeringer på voksne, men der mangler supplerende undersøgelser for bedre at kunne vurdere metodens potentiale.

Læs mere: Fup og fakta om tandblegningFå de seneste artikler direkte i din indbakke