Lungekræftpatienter venter for længe med at gå til lægen

Hver femte lungekræftpatient venter op mod et halvt år, før de går til lægen med symptomer. Det viser en rundspørge blandt Patientforeningen Lungekræfts medlemmer

Lungekræftpatienter venter for længe med at gå til lægen

"Der gik to måneder, inden jeg gik til læge, fordi jeg havde en søn, som skulle konfirmeres."

"Jeg hoster somme tider noget blodigt slim op, men det betyder ikke noget."

Venter for længe

Sådan forklarer to lungekræftpatienter, hvorfor de ventede med at gå til lægen, selv om de havde tydelige symptomer på lungekræft.

Patientforeningen Lungekræft præsenterede på den Internationale Lungekræftdag en rundspørge blandt sine medlemmer, der viser, at hver femte lungekræftpatient venter op mod et halvt år, før de går til lægen med symptomer på lungekræft.

"Det er bekymrende, at så mange går rundt med symptomer på lungekræft uden at få det undersøgt. Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på vores krops signaler. Er man for eksempel ryger eller tidligere ryger og har rundet de 50, er det ekstra vigtigt, at man lytter til sin krop og er særligt opmærksom, hvis man får lungeproblemer. Så bør man blive tjekket af sin læge. Jeg vil dog understrege, at lungekræft ikke kun rammer ældre rygere – også yngre mennesker bliver desværre ramt af lungekræft," siger Jens Benn Sørensen, overlæge ved Onkologisk Afdeling, Rigshospitalet.

Læs mere: Danskerne kender ikke konsekvenserne af rygning 

Skyld i hvert fjerde kræftdødsfald

Lungekræft rammer hvert år mere end 4.000 danskere og er skyld i hvert fjerde kræftdødsfald. Det understreger vigtigheden af, at både læger og befolkningen som helhed kender til symptomerne.

"Vi skal naturligvis informere om symptomerne på lungekræft, men folk skal heller ikke blive unødigt bekymrede. Alligevel vil vi gerne opfordre folk til at være opmærksomme, da det kan få alvorlige konsekvenser, hvis man venter for længe med at blive tjekket. Hvis man er rigtig uheldig, vil kræften være så fremskreden, at lægerne kun har begrænset mulighed for at hjælpe," siger Leif Vestergaard Pedersen, adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere: Det svære liv efter kræftoverlevelse

Frygten for døden

En forklaring på, hvorfor så mange venter med at gå til lægen, skal måske findes i frygten for resultatet.

"At få diagnosen lungekræft oplever mange som en dødsdom, selv om det ikke behøver at være sådan. Derfor foretrækker nogle at leve i uvisheden, så længe de kan. Vi vil dog som patientforening gerne være med til at sikre en tidlig diagnosticering, så flest mulige kan forbedre deres chance for at overleve sygdommen," siger Alice Skjold Braae, formand for Patientforeningen Lungekræft.

de hyppigeste symptomer på lungekræft

  • Hoste i mere end seks uger. Ses hos cirka 70 procent
  • Blodigt opspyt. Ses hos cirka 40 procent
  • Åndenød. Ses hos cirka 40 procent
  • Smerter i brystet. Ses hos cirka 35 procent
  • Generelle symptomer (træthed, appetitløshed og vægttab). Ses hos mere end 30 procent
  • Hæshed. Ses hos cirka 5 procent

Symptomerne kan forekomme hver for sig eller flere sammen.

Kilde: Kræftens BekæmpelsFå de seneste artikler direkte i din indbakke