LUPINER SKAL SPISES

Forskere vil knække koden for de giftige lupinbønner.

LUPINER SKAL SPISES

Om kort tid blomstrer lupinerne i de danske haver. Indbydende og flotte ser de ud, men måske kender du også skrækhistorierne om lupinens giftige egenskaber, der gør, at man absolut ikke må spise de ellers så indbydende planter.

Et ungt forskerhold har netop modtaget fondsmidler for 10 millioner danske kroner til at finde ud af, hvordan den proteinrige lupinbønne kan renses for de giftige alkaloider. Lupinbønnen er nemlig et godt bud på, hvordan Europa kan blive selvforsynende med proteiner.

”Bønnerne fra lupinplanten er fulde af proteiner og planten er særlig modstandsdygtig over for skadedyr. Det gør lupinen til en lovende kandidat i den globale jagt på bæredygtige proteinkilder til blandt andet foder”, fortæller lederen af forskerholdet Fernando Geu-Flores fra Københavns Universitets Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Målet med forskningen er, at finde ud af, hvordan landbruget kan producere bønner uden gift, men stadig bevare plantens evne til at afvise insekter og andre skadedyr.

”Forskere har allerede udviklet variationer af lupinplanten med et lavt alkaloid-indhold i hele planten, men det har haft den konsekvens, at planten ikke længere har den samme skræmmende effekt på skadedyr. De er derfor ikke brugbare i en større produktion”, fortæller Fernando Geu-Flores.

Projektet fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab skal nu forsøge på at skabe en bønne, som både er spiselig og kan skræmme skadedyr væk. Det vil de gøre ved at finde ud af, hvordan alkaloiderne bliver dannet og transporteret rundt i planten. På den måde kan forskerne isolere de giftige stoffer i bestemte plantevæv, så de ikke ryger ud i den del, der skal spises: bønnerne.

 



Få de seneste artikler direkte i din indbakke