Lyden af alt i verden

Anna Mezin var døv de første 30 år af sit liv. For knap et år siden fik hun en operation, der har givet hende normal hørelse. Hun har måttet lære, hvordan alting lyder, og trods store chok er hun lykkelig for de muligheder, det giver hende – ikke mindst på arbejdsmarkedet

Lyden af alt i verden

"I forgårs sad jeg i sofaen og kyssede med min kæreste, og det gik op for mig, at det faktisk er en rigtig rar lyd. Jeg er begyndt at kunne høre flere detaljerede lyde nu, og har fundet ud af, at lyden af et kys er rigtig dejlig. Det lyder ligesom smasken, men på en god måde, og hvis man kysser længe, kan man næsten spille en melodi med de forskellige smask.

Lyden af at kysse

"Når man kysser i et rum, hvor der er helt stille, lyder det meget intenst, det er næsten som at snakke med den, man kysser, på et sprog som man ikke kan, men alligevel forstår. Jeg er helt forelsket i lyden af alle de forskellige kys og deres melodier og ville kysse med min kæreste hele tiden, hvis han bare gad." - fra Anna Mezins blog, 11. juli, 2012.

Forestil dig, at du som Anna Mezin aldrig havde hørt, hvordan det lyder, når du kysser. Eller når du bider i et æble, en hund gør, blade rasler på træerne, eller bøffen steger på panden.

Verden er fuld af lyde, hele tiden og alle vegne, også når vi ikke lægger mærke til dem.

Læs mere: Født med høretab

Forskrækket af larm

Men hvis du aldrig har hørt noget som helst og skulle høre alting for første gang, ville du uden tvivl blive slemt forskrækket af alle de lyde, du blev bombarderet med. Som Anna Mezin beskriver en 'tortur-tur' i bus 5A på sin blog:

"Nørreport! PSHHHHHHH! Dørene åbner, og jeg får et stød inde i mit hoved. I 'gamle dage', altså for nogle dage siden, var lyden af busdøren kun et svagt pust i baggrunden. Jeg hørte mest af alt bare en lyd, men det var ikke en lyd der fyldte noget i forhold til alle de andre lyde. Derfor lagde jeg ikke mærke til, at bussens døre lyder som noget, der åbner sig ved hjælp af luft, for jeg vidste ikke, hvad luft lød som. I min verden var luft bare noget, man ikke kunne se og slet ikke høre. ... jeg har svært ved at klare trafikken alene lige nu, mest på grund af al larmen, der er så voldsom, at jeg mest af alt føler mig som et truet dyr ..."

For Anna Mezin, der var døv de første 30 år af sit liv, var det et chok og stærkt angstprovokerende, da hun fra den ene dag til den anden kunne høre.

"Den første tid følte jeg mig som et lille barn på fire år. Jeg var hele tiden nervøs og bange for alle de lyde, jeg ikke kendte. Min venindes akvarium, min Playstations brummen, et barn der slog på plastikspand nede i gården. Tidligere skulle jeg stå ved siden af en jetmotor for at høre den! Og alle lydene fik mig til at tænkte: 'Gud, jeg har gået i den her verden i 30 år uden at høre en skid!' Det er fantastisk at få den dimension, og jeg er lykkelig for, at jeg fik operationen," siger hun.

 

FAKTA OM HØRELSE

  • Tærsklen for normal hørelse er 0-20 dB.
  • Almindelig tale har en styrke på mellem 45 og 60 dB, og ved høretab over 60-70 dB hører man ikke normal tale. Over 90-100 dB kan man ikke høre høje råb.
  • Anna Mezins hørelse lå, før hun fik CI (Cochlear Implant), på 95-120 dB, og hun var medicinsk betegnet døv. Nu ligger hun omkring 20 dB og har nærmest normal hørelse.
  • Hørenedsættelse kan være medfødt eller erhvervet.

Kilde: Sundhed.dk

Stod ved en skillevej

Trods manglende hørelse har Anna Mezin aldrig følt sig anderledes. Hendes handicap blev opdaget, da hun var et par år gammel, men hendes forældre har hele vejen skubbet hende ind i de hørendes verden. Hun har gået i normale daginstitutioner og normale skoleklasser. Hun fik høreapparater og klarede sig ved at mundaflæse. Tegnsprog har hun derimod aldrig lært.

"Jeg var et glad barn, og jeg har aldrig følt mig handicappet, for jeg har klaret mig på normale vilkår. Jeg har ofte måttet tage en lang omvej for at nå samme sted hen som de andre, men det har også gjort mig stærk," siger hun.

Hun er uddannet cand.comm. fra RUC, taler fire sprog flydende – dansk, engelsk, tysk og fransk – og hun har boet og arbejdet på et galleri i Berlin i fem år.

"Men det var, som om jeg stod ved en skillevej. Jeg følte, at et Cochlear Implant var nødvendigt, hvis jeg for alvor skulle ud og klare mig selv. Og det vil jeg. Det kan kun gå for langsomt med at komme ud på arbejdsmarkedet og bruge min kommunikationsuddannelse," siger hun.

Læs mere: Sådan får du høreapparat

Hørelse giver ny identitet

Da hun for knapt et år siden blev opereret, kunne ingen på forhånd fortælle hende, hvor godt hun kom til at høre. Men det er gået over al forventning - i dag har hun nærmest normal hørelse - og det har mere end en gang fyldt hende med glædestårer.

"Der er sket så meget i mit hoved det seneste halve år, at jeg næsten ikke har kunnet følge med. Udover min nye superhørelse, har jeg også haft 'stemmer i hovedet'. Min nye hørelse rykker ved gamle vaner og forestillinger om ting. Den rykker ved min måde at se verden på. Den rykker ved min rolle i verden. Hvem havde troet, at hørelse kunne være så tæt forbundet med et menneskes identitet?", skrev hun på sin blog den 13. marts i år.

Hvad handler det med identiteten om?

"Det er en masse små ting i hverdagen, som nu er anderledes. I dag kan jeg eksempelvis høre musik. Jeg har fået alle mine forældres grammofonplader, og jeg nyder at lytte til en masse musik, især klassisk."

"Men også det at tale i telefon. Det kunne jeg ikke før, for jeg kunne ikke høre, hvad folk sagde. Jeg kunne ikke en gang få job på en tankstation, da jeg ikke kunne skrive mit telefonnummer på ansøgningen. For hvad nu, hvis de ringede til mig? Det lyder banalt, men det har gjort mit liv nemmere, at jeg kan høre."

Læs mere: 6 skridt til en bedre hørelse

Nye muligheder

Hørelsen handler også om de nye muligheder, som hun skal lære at tackle uden stress. Hvor hun tidligere kun kunne søge to ud af 500 kommunikationsstillinger, kan hun i dag søge alle 500. Så nu handler det mere om tilvalg end fravalg – hvilke døre hun skal åbne i sit liv.

"Jeg har altid været nr. 1 i de hørehæmmedes verden, fordi jeg har klaret mig så godt. Nu er jeg bare en blandt mange i de hørendes verden, og den identitet skal jeg vænne mig til. Af og til føler jeg, jeg skal præstere mere for at få et skulderklap. Men i bund og grund er det hele vildt positivt. Jeg er stadig den samme person som før, jeg er bare mindre begrænset," siger Anna Mezin, der for tiden arbejder på en bog om sin opvækst som hørehæmmet.

Du kan læse mere om Anna Mezins første år med lyd på hendes blog Lydfejl.

hvAD ER COCHLEAR IMPLANT?

Cochlear Implant (CI) er et avanceret høreapparat, der giver svært hørehæmmede og døve mulighed for at opfatte lyd.

 

Et CI består af en udvendig og en indvendig del. Den udvendige del består af en mikrofon, en lille computer (taleprocessor) og en sender, der kan opfange og sende lyde fra omgivelserne til den indvendige del, som består af en modtager og en elektrode, der er indopereret i øresneglen. Via elektroden i sneglen sendes impulser til hørenerven, som i hjernens hørecenter fortolkes som lyd. Taleprocessoren er forbundet til implantatet ved hjælp af en magnet.

 

Kilde: Høreforeningen.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke