Mættet fedt øger risikoen for brystkræft

Vi ved allerede godt, at gulerødder og blomkål bør fylde mere på tallerkenen end bøffer og flødesovs, hvis man vil gøre noget godt for sin krop.

Mættet fedt øger risikoen for brystkræft

Og nu viser et videnskabeligt studie blandt 337.000 kvinder, at de kvinder, der spiser mest mættet fedt - som blandt andet findes i smør, mælk, ost og kød, har 30 procent højere risiko for at udvikle hormonfølsom brystkræft end de kvinder, der spiser mindst mættet fedt.

Forklaringen kan være, at et højt fedtindtag hæver niveauet af kroppens eget østrogen, som kan stimulere væksten af brystkræftceller, siger Anne Tjønneland, der er forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse og har været med til at lave studiet.

"Ifølge de nordiske næringsstofanbefalinger bør indtagelsen af mættet fedt ikke overstige 10 procent af energiindtagelsen. Det betyder, at man skal begrænse indtagelsen af fede mejeriprodukter og fedtholdige kødprodukter," siger Anne Tjønneland.

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og i mere end 80 procent af tilfældene er der tale om hormonfølsom brystkræft.

Studiet er for nyligt blevet offentliggjort i Journal of the National Cancer Institute.

læs også: Gåture mindsker risiko for brystkræft



Få de seneste artikler direkte i din indbakke