Man skal ikke finde sig i lugten

Nu kan alle kvinder, der døjer med ildelugtende udflåd, nemt og hurtigt få stillet diagnosen hos lægen, og blive kureret. Statens Serum Institut lancerer ny og nem undersøgelse til udredning af vaginalt udflåd

Man skal ikke finde sig i lugten

Når det lugter af fisk mellem benene, er det ikke noget, man behøver at vænne sig til. Man skal bare se at komme til lægen, for lugten tyder på, at kvinden lider af bakteriel vaginose, og det både nemt at opdage og nemt at komme af med igen.

Bakteriel vaginose

"Bakteriel vaginose er en ubalance i floraen i skeden, og ikke en seksuelt overført infektion. Symptomerne varierer fra kvinde til kvinde - nogle har hele tiden udflåd, der lugter af fisk, mens andre har det efter menstruation og samleje," forklarer Jørgen Skov Jensen fra Statens Serum Institut, Mikrobiologisk Overvågning & Forskning.

"Det er ikke kun en ubehagelig lidelse, der lugter og som hos nogle kan give kløe. Den øger også risikoen for underlivsbetændelse, og er kvinden gravid, giver det også øget risiko for tidlig fødsel. Derfor anbefaler vi, at alle gravide, eller kvinder, der ønsker at blive gravide, lader sig teste, hvis de tidligere har født for tidligt," siger han.

Udflåd er et symptom på en eller anden ubalance i skeden, og for omkring 15 procent af alle kvinder er det bakteriel vaginose, men lugter det ikke, kan det også skyldes svamp. Så uanset hvad, er det godt med en lægeundersøgelse.

Læs mere: Fødevarer der styrker dit underliv

Ny nem test

Jørgen Skov Jensen har i gennem længere tid forsket i infektioner i urinveje og kønsorganer, og det har ført til, at man i dag nemt og hurtigt kan teste lidt sekret fra kvinden og stille en diagnose, så kvinden hurtigt kan blive kureret. Det nye er, at de praktiserende læger nu også kan sende sekretet ind til Statens Serum Institut og få det undersøgt.

Det er en yderst simpel og billig undersøgelse, hvor man med et mikroskop kan stille diagnosen. Mange praktiserende læger og de fleste gynækologer kan det selv, men undersøgelsen er ikke etableret i alle lægepraksis, og Statens Serum Institut ønsker, at flere læger får mulighed for at undersøge patienterne.

"Det er nemt at stille diagnosen og nemt at kurere. Desværre får halvdelen af de kvinder, der døjer med det, tilbagefald. Men så er det heldigvis nemt at kurere igen, og en kur tager tre til syv dage, så er man rask igen," fortæller Jørgen Skov Jensen.

Læs mere: Klumme: Svamp i underlivetFå de seneste artikler direkte i din indbakke