Manden er sin egen værste fjende

Mænd synes ikke, det er macho at gå op i sundhed. Derfor gør de først noget ved deres uheldige vaner, når kroppen smerter, mener Chris MacDonald

Manden er sin egen værste fjende

Livsstilssygdomme rammer begge køn, men der er forskel på, hvordan mænd og kvinder tackler dem. Og generelt er mænd langsommere i optrækket end kvinder til at få vendt skuden, når de har ondt i livet.

"Vi mænd er kapret af vores kønshormon. Testosteron gør os bad ass på den måde, at vi siger 'jeg klarer den selv', 'jeg har tjek på tingene', 'de skal ikke få mig ned med nakken' – 'kill it or fuck it!' Mænd tuder ikke. Mænd bider det i sig og tager sig sammen. Testosteron er skyld i, at vi mænd ikke synes, det er macho at gå op i sundhed. Men det er jo som strudsen, der stikker hovedet ned i sandet," siger Chris MacDonald.

Den 40-årige amerikaner, der har boet i Danmark siden 1999, ved, hvad han taler om. Han er uddannet fysiolog, og som forfatter, foredragsholder og ikke mindst coach i tv-projekter som 'By på skrump' har han om nogen taget pulsen på den danske helbredstilstand.

Læs mere: På vej mod et u-turn 

Utraditionel behandling

Lige nu er han tv-aktuel med programserien 'U-turn' – et eksperiment hvor han tester, om otte livsstilstruede danskere kan droppe piller og medicin, hvis de laver om på deres måde at spise, motionere og hvile på.

I 'U-turn' er der fokus på livsstilssygdommene type 2 diabetes, hjertekarsygdom, stress, depression og metabolisk sygdom som f.eks. højt blodtryk, overvægt og høje kolesterolværdier.

Over en periode sættes deltagernes hverdag i en ramme af daglig fysisk aktivitet, struktureret træning, sund mad, søvn og mental coaching – og det med ret bemærkelsesværdige resultater.

"Jeg tror fuldt og fast på, at man kan forebygge sygdom. Og selv når man er ramt af forskellige livsstilssygdomme, er der ingen grund til at kaste håndklædet i ringen. Der er meget, man kan gøre for sit helbreds skyld uden for de traditionelle medicinske rammer," siger Chris MacDonald.

Læs mere: Unge mænds sundhed

Svært ikke at blive syg

Det er vigtigt for ham at understrege, at ingen bør have dårlig samvittighed over de vaner, der har ført dem ud på kanten af det sundhedsmæssigt forsvarlige.

Folk i farezonen har ikke dårlige vaner men uheldige vaner, og de er gennem livet blevet fristet over evne af virksomheder, der profiterer af at gøre dem syge.

"Det hele er resultatet af industrier, der tjener kassen på vores uheldige vaner. Tobaksindustrien har f.eks. slået flere mennesker ihjel end samtlige krige i verdenshistorien. Og der er fødevarevirksomheder, som lever af at producere den cocktail af salt, sukker og fedt, som gør os syge. Vi lever faktisk i et samfund, hvor det er svært ikke at blive syg," siger Chris MacDonald.

"Tag maden. Igennem 200.000 år har mennesket skullet spise alt, hvad det kom i nærheden af for at overleve. 'Spis, spis, spis', lød det fra dybet af vores sjæl. Så vi har faktisk kun haft to generationer til at lære at selvregulere og begrænse vores indtag af sukker, salt og fedt, som i dag er tilgængeligt overalt."

Læs mere: Hvorfor bliver mænd hyppigere syge end kvinder?

Kamp mod evolution

Også måden, vi indretter vores arbejdspladser, har en stor del af skylden, mener han.

"Computeren, som gennemsyrer vores samfund, er i det store perspektiv meget ny. Ingen af os er skabt til at skulle sidde så længe foran computeren. Stillesiddende arbejde otte timer om dagen fem dage om ugen er ikke bare en dårlig ide, det er decideret farligt. Og læg så til, at vi i frokostpausen bliver skubbet ind i en kantine, hvor maden ofte har et skær af stegt flæsk og persillesovs. Så er vi som mennesker oppe imod fem millioner års evolution," siger Chris MacDonald, der også ryster på hovedet af regeringens beslutning om at sænke afgiften på sodavand i stedet for at fremme salget af økologiske grøntsager.

Det er med andre ord ikke altid vores egen skyld, at vi mennesker får en livsstilssygdom, men det bliver til syvende og sidst vores eget ansvar at gøre noget ved den.

Læs mere: Træn din bækkenbund og styrk din manddom

Far skal passe på sig selv

Og så er vi tilbage ved manden og hans selvopfattelse, for ifølge Chris MacDonald er mænd som regel dårligere til at passe på sig selv end kvinder. Mænd er så macho, at de ikke gider gå til læge og ikke ønsker viden om forebyggende sundhedsarbejde.

Så hvad kan man gøre for at prikke hul på den maskulinitet, der forherliger styrke og mod i en grad, der ofte gør ham mere syg, end godt er?

"Manden er sin egen værste fjende, for han skal ofte helt derud, hvor smerten bliver for meget, før han sadler om. Jeg siger: Bullshit din egen testosteron! For hvis du ryger, spiser skidt og ikke dyrker motion, er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt du bliver syg, men hvornår du bliver syg. Livsstilssygdomme er ikke resultatet af et eller to års uheldige vaner, det er summen af små skader gennem 15-20 år," siger Chris MacDonald.

Læs mere: Hvorfor udvikler mænd impotens?

Negativ motivation

Hvor kvinder gerne lader sig positivt motivere, er sundhedscoachen ikke i tvivl om, at mænd reagerer bedst på negativ motivation.

"Mænd har fra tidernes morgen et stærkt behov for at beskytte deres familie, og derfor giver det god mening at sige, at far skal lære at passe på sig selv, for ellers kan han ikke passe på sin familie. Jeg mistede min egen far, da jeg var 37, og det var alt for tidligt."

"Selv om det er svært at banke på chefens dør og fælde en tåre over, at man ikke kan klare presset, kan det være nødvendigt at gøre det. Lad være med at prale af, hvor lidt søvn du kan klare dig med, for jo bedre du hviler, jo bedre restituerer du. Jeg har selv haft perioder, hvor jeg fik for lidt søvn. Nu får jeg otte timers søvn, og det har gjort mig mere robust. Det har nedsat min stress og givet mig mere energi – jeg føler mig mere i live og tilstede, når jeg er vågen," siger Chris MacDonald.

Endelig har han den vision, at mænd begynder at folde deres maskulinitet ud i eksempelvis yoga, meditation eller bevægelse.

"Hvis man går forbi 50 kvinder, der står i en park og danser zumba, vil vi højst hæve blikket, fordi vi er mænd, der kan lide at kigge på kvinder. Vi finder det ikke mærkeligt. Men tænk på reaktionen, hvis det pludselig var 50 mænd, der dansede ... men det ville jo være et ret fedt billede på maskuline mænd, der tager ansvar."

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke