Mange danskere ved ikke, de lider af KOL

Over 150.000 ved ikke, at går rundt lungesygdommen KOL, fordi symptomerne først viser sig efter mange år. De praktiserende læger bør derfor teste patienternes lunger oftere, mener fagfolk

Mange danskere ved ikke, de lider af KOL

Hvis du er ryger og over 35 år, bør du få tjekket din lungekapacitet hos din praktiserende læge. Også selv om du ikke har symptomer som hosteanfald og slimdannelse. En lungesygdom som KOL rammer nemlig ikke pludseligt og tilfældigt. Den udvikler sig roligt og sjældent særligt dramatisk. Så snart skaden på luftvejene er sket, og man mærker åndedrætsbesvær og dårlig kondition, er det ikke til at oprette. Ifølge en undersøgelse fra 2007 skønnes det, at cirka 436.000 danskere har sygdommen, hvoraf 166.000 har KOL i mild grad. Det vil sige, at de endnu ikke oplever symptomer, men ofte vil de få det, hvis de fortsætter med at ryge. Man kan have sygdommen i kroppen i 20-30 år uden at vide det.

Dyr sygdom

"Det er slående, at vi har en sygdom, hvor så mange ikke er i behandling. Selv inden for gruppen af patienter, der har KOL i svær grad, er der mange, som ikke er klar over det, og som derfor er underbehandlet," siger professor og overlæge ved Lungemedicinsk Sektion på Hvidovre Hospital, Peter Lange.

KOL kan påvises ved en enkel måling af lungefunktionen hos den praktiserende læge. Hos Lungeforeningen så man gerne, at målingen blev lige så 'populær' og tilgængelig som måling af blodtrykket, hvilket langt fra er tilfældet i dag.

"Patienter, der opdages tidligt, er ikke nær så behandlingskrævende som de, der invalideres af sygdommen. Så udover det åbenlyse, menneskelige perspektiv, er der ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt også store gevinster ved at sikre, at sygdommen bliver opsporet tidligere," siger Danmarks Lungeforenings direktør, Anne Brandt.

Ud over udgifterne til medicin koster KOL op mod 3 milliarder årligt i sygehus- og sygesikringsomkostninger.

Læs mere: KOL-patient Søs: Jeg ser muligheder frem for begrænsninger

Vil screeninger virke?

Peter Lange så gerne, at de praktiserende læger i højere grad fulgte Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2006 om at lungefunktionsteste patienterne.

"Det er ikke alle læger, der er opmærksomme på, at der kan være tale om KOL, så i stedet nøjes de måske med at behandle for lungebetændelse eller bronkitis," siger han.

Peter Lange understreger dog, at det ikke altid er lægens skyld, at sygdommen ikke bliver opdaget. Det kan lige så vel være fordi, at patienterne ikke henvender sig, når de oplever, at det er blevet sværere at trække vejret på vej op ad trappen, eller når de løber efter bussen.

"Mange negligerer måske, at de ophoster slim og opfatter det som en ganske almindelig tobakshoste, eller de finder det naturligt, at de ikke længere er i så god fysisk form. Så man kan gå i lang tid og give sig selv andre forklaringer på det, man mærker," siger Peter Lange.

Han mener derfor, at man bør indføre screeninger af folk i risikogruppen, så sygdommen kan undgå at udvikle sig.

Læs mere: Færre opfatter sig som rygere - men lige så mange ryger

Svære at nå

"Der er lavet nogle studier, hvor man i almen praksis har prøvet at efterleve Sundhedsstyrelsens retningsliner. Og de har vist, at hvis man laver lungefunktionsmålinger på folk i den rigtige aldersgruppe, som er rygere, så kan man, for hver tiende måling, man laver, finde tre patienter med KOL," siger Peter Lange.

Formanden for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Henrik Dibbern er enig i, at de praktiserende læger kunne diagnosticere mange flere tilfælde af rygerlunger, hvis de konsekvent undersøgte alle rygere. Men han tvivler dog på, at metoden vil være særlig effektiv.

"Vi kan som regel godt overtale folk til en lungefunktionstest, men vi oplever også, at det er de færreste, der har lyst til at holde med ryge og møde op til efterfølgende kontroller. Så hvis ikke screeninger får dem til at ændre noget, har vi ikke opnået meget ved det," siger Henrik Dibbern.

Kvit smøgerne

Selv om et utal af kampagner har sat fokus på danskernes rygevaner, er der fortsat op mod 20 procent af den voksne befolkning, som endnu ikke har kvittet smøgerne. Det er på trods af, at 10 danskere dør af KOL om dagen, og 23.000 hvert år må indlægges med sygdommen. Danmark ligger da også i top fem på verdensplan over lande med størst forekomst af KOL. Men trods de hårde fakta pulser danskerne videre.

"Mange patienter er trætte af at høre deres læge blive ved med at tale om, at de skal holde op med at ryge. Så i modsætning til for eksempel sukkersyge, hvor patienterne generelt er optaget af selv at gøre noget, ser vi ofte en lidt afvisende adfærd, når det gælder KOL. Den gruppe af rygere, der er tilbage i dag, er meget svære at nå," siger Henrik Dibbern.

Det skal dog ikke forhindre lægerne i at blive ved med at opfordre deres patienter til at droppe deres uvaner med at ryge cigaretter. Det mener professor og overlæge ved Lungemedicinsk Sektion på Hvidovre Hospital, Peter Lange.

Læs mere: Lungepatienter kan måle og følge deres sygdom i eget hjem

Man kan leve med KOL

"Jeg forstår godt, at den praktiserende læge kan blive frustreret over at have nogle patienter, som har nogle levevaner, der er svære at påvirke. Men hvis vi kan påvirke bare nogle af dem, så er det en meget stor gevinst på længere sigt," siger han.

KOL er blandt de sygdomme, som giver flest leveår med dårlig livskvalitet. Selv en gåtur, let havearbejde eller besøg hos bekendte på 2. sal kan være svært at overkomme. Men hvis KOL bliver opdaget i tide, er fremtidsudsigterne ikke nær så dystre. Så er der nemlig chance for at få et bedre liv.

"Du kan aldrig blive 100 procent rask, men du kan holde sygdommen i skak og få en forbedret livskvalitet, hvor du kan bevæge dig," siger Peter Lange.

KRONISK OBSTRUKTIV LUNGESYGDOM (KOL)

  • KOL er en permanent nedsættelse af lungefunktionen, hvilket betyder, at man kan have svært ved at trække vejret, når man bevæger sig.
  • Hos 87 procent skyldes sygdommen rygning. Kombinationen af rygning og støv i arbejdsmiljøet kan også forårsage KOL.
  • Sygdommen er snigende og mærkes oftest først, når den er fremskreden, det vil sige, når cirka 50 procent af lungefunktionen er tabt.
  • De fleste er mellem 50 og 60 år, når de får diagnosen. KOL kan ikke helbredes. Men holder man op med at ryge, så bremses yderligere forværring.
  • Det skønnes, at 250-300.000 mennesker har moderat til meget svær KOL.

Ifølge de seneste tal fra WHO anslås det, at 64 millioner mennesker i dag har KOL, og at omkring 3 millioner mennesker er døde af sygdommen. WHO forudser, at KOL bliver den tredje hyppigste dødsårsag på verdensplan i 2030.

Kilde: Danmarks Lungeforening.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke