Mange unge springer tandlægen over

Caries, tandkødsbetændelse og syreskader. Det er blot nogle af de tandsygdomme, du risikerer at udvikle, hvis du gang på gang springer eftersynet hos tandlægen over. Især unge er ikke meget for at lægge sig i tandlægestolen. Det viser en ny undersøgelse, som CEM Institute/Voxmeter har gennemført for Tandlægeforeningen

Mange unge springer tandlægen over

Næsten hver femte af de unge – eller 17 procent af de 18-25-årige – går kun til tandlæge hvert andet år, sjældnere eller aldrig. Hvor tit man bør gå til tandlæge er individuelt og afhænger af, hvor stor en risiko man har for at udvikle tand- og mundsygdomme. Men sjældnere end hvert andet år er for lidt.

Læs mere: Er du grøn, gul eller rød?

Regelmæssig tandeftersyn

Regelmæssige tandeftersyn gør det muligt at opdage eventuelle problemer i tide, inden de udvikler sig til noget alvorligt, som kan blive både dyrt og smertefuldt for den enkelte. Kort sagt handler det om at gå til tandlæge så lidt som muligt, men så tit som nødvendigt, lyder rådet fra Tandlægeforeningen.

Prisen er afgørende

Prisen på tandlægeydelser er ifølge Tandlægeforeningens undersøgelse den primære årsag til, at næsten hver femte ung ikke har været til tandlæge indenfor de seneste to år. De synes, det er for dyrt, eller at de ikke har råd.

Fremover vil endnu flere unge måske vælge at droppe de regelmæssige tandlægebesøg. Tidligere i år skar regeringen nemlig i tilskuddet til tandrensninger, så man nu kun kan få tilskud til én årlig tandrensning.

Læs også: Lak erstatter tandlægeboret

For nylig besluttede regeringen desuden at fjerne yderligere offentlige tilskud, så prisen for kontrol efter undersøgelse hos tandlægen fra d. 15. juli steg til 204 kroner. Denne ydelse kaldes i fagsprog 'Kontrol af diagnostisk fund ved diagnostisk undersøgelse'. For unge mellem 18 og 25 kostede denne ydelse tidligere 71 kroner, mens voksne, der er fyldt 26 år, skulle af med 122 kroner.

GODE RÅD TIL OPTIMAL MUNDHYGIEJNE

  • Børst tænder grundigt med fluor-tandpasta to gange i to minutter hver dag
  • Hold mellemrummene mellem tænderne rene med tandtråd eller tandstikkere
  • Gå regelmæssigt til tandlæge. Tal med din tandlæge om din risikoprofil og aftal ud fra dine behov og din samlede tandsundhedsmæssige status, hvor ofte du skal gå til tandlæge

 Læs mere: Syreskader på tænderneFå de seneste artikler direkte i din indbakke