Mangelfuld kolesterolbehandling

Mere end 100.000 danskere med diabetes og mere end 150.000 danskere med hjertekarsygdomme får ikke behandlet deres kolesterolværdier til det anbefalede niveau i henhold til de faglige retningslinjer.

Mangelfuld kolesterolbehandling

Det fastslår en ny dansk videnskabelig undersøgelse, som er foretaget af læge Niels Siggaard-Andersen, læge Jacob J. Freiberg og professor, overlæge Børge G. Nordestgaard fra Herlev Hospital og Københavns Universitet.

Ifølge de faglige retningslinjer bør patienter med diabetes og hjertekarsygdomme få behandlet det totale kolesteroltal til under 4,5 – og gerne under 4 mmol/l. LDL-kolesterol skal under 2,5 – og gerne under 1,8 mmol/l. Og triglycerid skal under 1,7 mmol/l. Den medicinske behandling sker med såkaldte statiner.

Læs mere: Døedelig kolesterolsygdom overses

Når ikke behandlingsmål

Undersøgelsen dokumenterer samtidig, at selv store grupper af de patienter, der får den lægeligt anbefalede statinbehandling, alligevel ikke når behandlingsmålene fra de faglige retningslinjer. Eksempelvis havde 41 procent af de statinbehandlede patienter med blodprop i hjertet ikke nået behandlingsmålene for det totale kolesteroltal.

"Konsekvensen af, at disse patienter ikke er behandlet godt nok, er, at en masse danskere vil få nye eller forværrede hjertekarsygdomme – som ellers ville kunne være forhindret. Nogle vil dø for tidligt. Det går både ud over den enkelte, men det er også et samfundsproblem, da flere vil blive kronisk syge," siger Børge Nordestgaard.

Undersøgelsen siger ikke noget om, hvorfor patienterne ikke har fået behandlet deres kolesteroltal i henhold til de faglige retningslinjer.

Undersøgelsen er baseret på den såkaldte Herlev/østerbro-undersøgelse af 69.354 borgeres sundhedstilstand målt i perioden 2004 til 2010. I denne gruppe havde 6487 en eller flere af de ovenstående sygdomme.

Læs mere: Regioner rykker på patientsikkerheden

Manglende behandling

Så mange får ikke behandlet kolesterolværdier i henhold til retningslinjerne:

  • Myokardieinfarkt (blodprop i hjertet): 54 procent
  • Anden iskæmisk hjertesygdom (hjertekrampe): 71 procent
  • Iskæmisk slagtilfælde (blodprop i hjernen): 64 procent
  • Claudicatio intermittens (åreforkalkning i benene): 77 procent
  • Diabetes (sukkersyge): 62 procent.

 

Kilde: Ugeskrift for LægerFå de seneste artikler direkte i din indbakke