Har menstruation indflydelse på din oplevelse hos tandlægen?

Gør det mere ondt og har du flere smerter hvis du går til tandlægen når du har menstruation? Det viser en ny undersøgelse

Menstruation og smerte hos tandlægen

Det er ikke nogen hemmelighed, at kvinders menstruationscyklus kan påvirke deres humør og handlinger. Og måske har din cyklus også indflydelse på, hvordan du reagerer i tandlægestolen. En ny indisk undersøgelse omtalt i Tandlægebladet viser i hvert fald, at kvinder har en anden oplevelse af tandbehandling, når de har menstruation, end når de befinder sig i andre faser af den månedlige cyklus.

Læs også: Tandlægeskræk er en folkesygdom

Mere påvirket af behandling ved menstruation

En række yngre kvinder fik lavet en tandrensning under lokalbedøvelse. Man undersøgte derefter kvindernes utryghed og smerteoplevelse i relation til behandlingen. Det viste sig, at de kvinder, der fik foretaget tandrensningen under menstruationen, var lidt mere utrygge inden behandlingen og havde væsentligt flere smerter efter behandlingen end de kvinder, der fik en tand-rensning i den postmenstruelle fase. Forskerne mener derfor, at man bør planlægge kvinders behandling efter deres menstruationscyklus.

Læs også: Smertefuld sygdom forveksles med tandpine

Kvinder har en lavere smertetærskel

Ifølge smerteforsker Lars Arendt-Nielsen, professor, dr.med., og ph.d. på Aalborg Universitet, viser mange undersøgelser, at kvinder generelt har en lavere smertetærskel end mænd. Man kan ikke en-tydigt sige, at det kvindelige smertesystem er særligt følsomt før og under menstruationen, men forskning viser, at kvinder kan være specielt følsomme til forskellige typer smerter på forskellige tidspunkter i deres cyklus.

”Om tandrensning er en smertetype som kvinder er særlig følsom overfor under menstruation, hvor østrogenniveauet er lavt, er en mulighed, idet andre smerter i ansigtsregionen, for eksempel migræne, opleves som mere intens og opstår oftere, når østrogenniveauet er lavt, eller når det ændrer sig hurtigt, som når man har ægløsning,” fortæller Lars Arendt-Nielsen. Forskellene i smertereaktionerne gennem perioden er dog meget lille og vil derfor ikke gøre den store forskel, når man for eksem-pel sidder i tandlægestolen, siger han.

Læs også: Husk lige tandtråden

Forskel på smertereaktioner

Undersøgelsens resultater kan ifølge Lars Arendt-Nielsen skyldes, at asiater ofte reagerer mere ek-spressivt og verbalt på smertepåvirkninger end europæere. Han henviser til et studie, han selv lave-de, hvor danske og asiatiske patienters smertefølsomhed blev sammenlignet. Studiet viste, at de asiatiske patienter gav kraftigere udtryk for smerte. Lars Arendt-Nielsen råder tandlæger og patienter til at være opmærksomme på eventuelle kroniske, smertefulde multisygdomme, idet en kronisk smertetilstand kan gøre smertesystemet mere følsomt til en akut smerte såsom en tandrensning.Få de seneste artikler direkte i din indbakke