"Min gåtur giver mig et godt startskud på dagen"

For Jerry Ritz er intervalgang blevet den foretrukne motionsform. Det er hårdt, men gevinsten er alle anstrengelserne værd.

"Min gåtur giver mig et godt startskud på dagen"

Jerry Ritz fra Hørsholm var én af forsøgspersonerne, da lægerne ved Rigshospitalet ville teste effekten af intervalgang for diabetikere. I dag er forsøget slut, men nu kan Jerry Ritz slet ikke undvære sine hårde gåture.

"Da jeg fik konstateret diabetes, var det relativt nemt at stoppe med smør og det hvide brød. Men det kneb med at få sat den daglige motion i system, så da muligheden bød sig for at komme med i forsøget, slog jeg til," fortæller Jerry Ritz.

"Der er jo altid lige lidt blæsevejr eller regnskyer på himlen som undskyldning for ikke at komme afsted. Men ved at melde mig til forsøget var jeg jo sikker på, at der ikke var nogen kære mor. Forskerne kunne jo følge med i, om jeg kom afsted på mine gåture. Jeg tror, jeg havde brug for sparket, men i dag er det blevet en vane," siger Jerry Ritz, der er formand for Diabetesforeningens lokalafdeling i Hørsholm.

Læs mere: Sådan varierer du dine gåture

Tabte syv kilo

De hårde gå-ture med intervaller har haft en betydelig effekt på Jerry Ritz sundhed. Da forsøget var slut, kunne lægerne på Rigshospitalet konstatere, at hans kondition var gået fra middel til meget høj. Langtidsblodsukkeret var faldet, og som en lille sidegevinst havde Jerry Ritz tabt syv kilo i løbet af de fire måneder, som forsøget varede.

"Vægttabet var en bonus, for jeg går egentlig ikke op i min vægt," siger Jerry Ritz.

Men én ting er, hvad lægerne kan måle og veje sig frem til. For Jerry Ritz har også høstet en helt anden gevinst:

"Jeg har fået et meget bedre generelt velbefindende, og meget mere energi i hverdagen. Når folk hører, at jeg har startet dagen med en hård gåtur på seks kilometer, så tror de, at jeg flader ud på sofaen resten af dagen, men jeg har fået meget mere energi," siger Jerry Ritz.

Læs mere: Gå dig i topform 

Det er hårdt

Når Jerry Ritz bliver spurgt, om intervalgang, hvor man skifter mellem at gå i almindeligt og meget højt tempo, er en hård form for træning, kommer svaret prompte:

"Ja! Jeg synes, at de daglige ture er krævende. Og dét der med, at man prøver at glorifisere træningen, at man 'åhhh bare ikke kan undvære sin træning', dét har jeg altså ikke oplevet. Det er sgu lige hårdt, selv efter fire måneder. Man får ikke noget foræret. Men det bliver nemmere, når jeg har bevidstheden om, at jeg jo kunne i går og i forgårs," siger Jerry Ritz, der i dag ikke vil undvære sine hårde gåture. Og han tøver ikke med at anbefale andre at gå i gang.

"Jeg har lavet tre forskellige ruter, som jeg veksler imellem, så det ikke bliver alt for ensformigt. Og så har jeg lavet ruterne, så jeg ikke kan snyde og lave små genveje," siger Jerry Ritz, der også har anskaffet sig et pulsur. For det øger motivationen, når man kan se pulsen gå op og ned, forklarer han.

"Ude på ruten kan det gøre fysisk ondt. Men jeg vil gerne leve nogle år mere. Jeg vil gerne se nogle børnebørn, jeg vil gerne forlænge livet og have en god livskvalitet. Og så bider jeg smerten i mig."Få de seneste artikler direkte i din indbakke