Mindfulness mod depression - hvorfor?

Mindfulness kan være en effektiv forebyggelse af tilbagevendende depression. Det har flere videnskabelige undersøgelser dokumenteret. Men HVORFOR mindfulness har effekt, vil et ph.d.-projekt forsøge at finde ud af.

Mindfulness mod depression - hvorfor?


En ud af fem danskere oplever i løbet af deres liv en depression. For nogle har mindfulness en stor effekt, både på symptomer under depression og som forebyggende behandling. Der er videnskabelig evidens for at mindfulnessprogrammet MBKT - Mindfulness-Baseret Kognitiv Terapi - har effekt. Det er en evidensbaseret psykoterapeutisk behandling, som integrerer systematisk træning i mindfulness-meditation og teknikker fra kognitiv adfærdsterapi.

Men behandlingen virker ikke lige godt på alle, og det vil forskere ved Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet nu forsøge at finde ud af, hvorfor, så man kan målrette behandlingen endnu bedre.

I det videnskabelige forsøg lægger patienter med tilbagevendende depression hjerne til scanninger og andre videnskabelige studier af virkningen af MBKT. Projektet skal undersøge, hvordan og hos hvem MBKT-programmet gør en forskel ift. den alvorlige, potentielt dødelige sygdom, og det er blevet presserende i en tid, hvor stadig flere lider af depression.

Undersøger hjernen 50 pct. af tidligere depressionsramte får tilbagefald, og efter tre depressionsperioder er risikoen for tilbagefald helt oppe på 80 pct. MBKT anbefales af både den danske og flere internationale sundhedsstyrelser til forebyggelse af tilbagefald af depression, og forskning viser, at MBKT kan halvere risikoen for tilbagefald på niveau med antidepressiv medicin.

Projektet forventes at involvere 60 mennesker med tilbagevendende depression, fortæller ph.d.-studerende Anne Maj van der Velden.

”Vi vil undersøge, hvilke aktivitetsmønstre og netværk i hjernen, der kan være med til at forudsige, hvem der får tilbagefald, og hvem der bliver hjulpet af MBKT. Det kan vi bl.a. gøre ved at følge, hvad der sker i hjernen, når forsøgspersonerne bliver triste, og når de laver mindfulness-øvelser fra MBKT-programmet,” siger Anne Maj van der Velden.

Ud over aktivitetsmønstre og netværk i hjernen undersøger ph.d.-projektet en række andre forhold, der menes at kunne påvirke udbyttet af mindfulness-teknikkerne. Dels hvorvidt den depressive har barndomstraumer og dels om der en biologisk årsag. Håbet er at opnå en bedre forståelse for en kompleks sygdom som depression, hvor både biologien og psykologien har et bud på, hvorfor sygdommen opstår og kan forebygges.

Aarhus – York – Harvard – Oxford står bag

Ph.d.-projektet er placeret i et stærkt internationalt og interdisciplinært team og udgør et samarbejde mellem Aarhus Universitet, depressionsforskere ved Oxford Universitet, ’mind-wandering-eksperter’ ved York Universitetet, forskere ved VIA i Aarhus og hjerneforskere ved Harvard Medical School.

I marts-nummeret af Sundhed+ kan du læse en Det sker i kroppen, når du dyrker mindfulness 🙏Få de seneste artikler direkte i din indbakke