Mod Nye Ressourcer - PACT

Bevægelse er et vigtigt element i det forebyggende arbejde, men det er aldrig for sent at begynde at røre sig. Motion giver også styrke til at bekæmpe sygdomme, når man først har fået dem.

Mod Nye Ressourcer - PACT

Én efter én slæber de sig over målstregen. Nogle med store smil og hænderne i vejret. Andre med glædestårer trillende ned ad kinderne. Fælles for dem alle er, at de har givet alt, hvad de har i sig. De har alle været i behandling for kræft. Nu har de gennemført en mini-triatlon på 200 meter svømning, ni kilometer cykling og tre kilometer løb. Vi taler om deltagerne i foreningen PACTs aktive rejse til Lanzarote for personer, der har eller har haft kræft. ”Mod Nye Ressourcer” kalder de turen, og det er ottende gang, at PACT arrangerer sportsrejse med det formål at give deltagerne ny tiltro til egne ressourcer og fornyet bevidsthed om glæden ved at bevæge sig.

”Jeg havde ikke siddet her i dag, hvis ikke det havde været for min træning”, siger 64-årige Solvei Helen Jørgensen. Hun har fået pusten igen efter at have gennemført mini-triatlon under Lanzarotes bagende sol. Efter hver tur kommer hun hjem med fornyet energi og overskud til at kæmpe mod sin kræftsygdom.

GRÆNSER FLYTTESSolvei Helen Jørgensen har fået stemplet kronisk syg og er i livsforlængende behandling. Det er især metastaserne i lungerne, der generer hende og gør hende hurtigere forpustet.

”Jeg har altid presset mig selv helt til kanten i forhold til træning, men hvis jeg presser mig selv for meget nu, får jeg kvalme. I stedet for at blive deprimeret over, at jeg ikke længere kan det, som jeg har kunnet, så roser jeg mig selv for at mærke efter, hvad min krop kan holde til. Så bytter jeg noget af den hårde fysiske træning ud med mobilitet- og smidighedsøvelser. Det er fysisk meget hårdt at være i behandling for kræft. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at være i god form, hvis den forbandede sygdom rammer én.”

Julie Midtgaard, der er klinisk psykolog og seniorforsker på Rigshospitalet, er en af initiativtagerne til dannelsen af foreningen PACT, der står for ”Physical Activity After Cancer Treatment.”

”Vi vil rigtig gerne være med til at give deltagerne indsigt i, at de kan meget mere, end de tror”, siger Julie Midtgaard og fortæller, at næsten alle formår at overraske sig selv på de sportsrejserne.

”Forskning viser, at motion er vigtigt i både forebyggelse og rehabilitering af kræft. Vores deltagere flytter sig enormt i løbet af blot en uge. De flytter deres grænser og udfordrer fordommene om, hvad der er muligt og gavnligt med en  kræftdiagnose i bagagen.”

HJÆLPER ANDREDer er 40 mænd, kvinder, unge og ældre deltagere. Alle er de blevet konfronteret med, at livet er skrøbeligt og kan slutte. En indsigt, der kan medføre søgen efter ny mening med tilværelsen og en omprioritering, som kan være vanskelig for omgivelserne rigtigt at forstå.

”Det sætter sine spor at have været igennem en behandling for kræft. Nogle har mén af kemokure og strålebehandling, og mange skal lære deres krop at kende på ny. Derfor er det vigtigt at mødes med ligesindede. Det er der enormt meget anerkendelse i. Men det er langt fra en gruppe af ofre, vi rejser med. Alle kan en hel masse. Og netop fordi alle, der deltager i ugen, ved, hvad det vil sige at have haft en kræftdiagnose, kan vi i fællesskab fokusere på sundhed frem for sygdom,” understreger Julie Midtgaard.

24-årige Josephine Miskin nikke genkendende. Hun deltager på turen for tredje gang, og fik som blot 22-årig konstateret skjoldbruskkirtelkræft.

”Det var det vildeste chok at få at vide, at jeg havde kræft. Jeg troede, jeg skulle tage en enkelt pille om dagen for struma, i stedet sad jeg grædende på skødet af en sygeplejerske og råbte til lægen, at han skulle love, at jeg ikke skulle dø”, siger Josephine Miskin, der på trods af et hårdt behandlingsforløb fortsatte med at dyrke motion under sin behandling for skjoldbruskkirtelkræft.

”Træningen blev mit frirum. Når jeg trænede, kunne jeg glemme, at jeg var syg og mærkede heller ikke til min angst, som jeg led meget af.”

Josephine Miskin, der i dag er erklæret sygdomsfri, er overbevist om, at motion og træning har været afgørende for hende.

”Hvis der er noget, der kan få dig igennem en cancersygdom, så er det motion og træning. Hele din verden vælter på et sekund, når du får en kræftdiagnose. Du bliver udfordret maksimalt både fysisk og psykisk i din kamp for at blive rask. Derfor er det så vigtigt, at du viser din krop kærlighed ved at træne den og spise godt. Mødet med mennesker, der har været igennem det samme som mig, har givet mig en indsigt og styrke. Nu er det mig, der hjælper andre som frivillig fysioterapeut på turen”, fortæller hun.

Om PACT

PACT (Physical Activity After Cancer Treatment) er en frivillig og uafhængig idrætsforening, som sætter fokus på kræftoverlevelse. Foreningens formål er at skabe positiv opmærksomhed omkring fysisk aktivitet og sociale fællesskaber i livet med kræft.

Foreningen blev dannet på baggrund af et forskningsforsøg af samme navn, der blandt andet viste at helt almindelig, uhøjtidelig og uforpligtende samvær omkring alle former for fysisk træning, sport og leg var efterspurgt blandt kræftoverlevere.

 

Få de seneste artikler direkte i din indbakke