Mødre videregiver bakterier til deres børn

Mundbakterier videregives til børn ved at 'dele 'spyt

Mødre videregiver bakterier til deres børn

De færreste nybagte mødre kender bakteriesammensætningen i deres eget spyt, og sikkert endnu færre ved, at det kan have betydning for deres barns tandsundhed resten af livet. Kys og kram er fint, men kontakt, hvor der udveksles spyt, kan overføre 'caries-bakterier' (huller i tænderne) fra mor til barn. Forældrene bør derfor informeres bedre, mener professor på Tandlægeskolen i København Svante Twetman.

Dårlig tandhygiejne

Folk, der har mange huller i tænderne, har ofte en særlig bakteriesammensætning. Og disse caries-bakterier kan altså smitte. Studier viser, at bakterierne hos spædbørn i mere end 70 procent af tilfældene stammer fra moderen. Dog kan smitten også finde sted fra andre slægtninge eller i vuggestuemiljøet.

Mødre med mange caries-bakterier er i høj risiko for at overføre disse til deres børn ved at dele ske med deres børn eller smage på barnets sutteflaske. Jo tidligere et barn eksponeres for cariesbakterier, jo større risiko er der for, at bakterierne etableres permanent og i et stort omfang. Dermed er der øget risiko for, at barnet udvikler huller i tænderne i førskolealderen, skriver Tandlægebladet.

Undgå at 'dele spyt'

Ifølge professor Svante Twetman drejer det sig først og fremmest om at undgå direkte spytkontakt. Man bør som forældre undgå at tage barnets sut eller andre ting, som skal ind i barnets mund, ind i sin egen mund. Man bør ikke afprøve barnemadens temperatur i sin egen mund. Og man bør ikke væde sutten eller 'gøre den ren' ved at tage den i munden.

En anden forholdsregel, som moderen kan tage, er at prøve at mindske sit eget niveau af caries-bakterier. Med baggrund i flere uafhængige studier fremhæver Svante Twetman, at moderen kan skylle munden med klorhexidin-opløsning eller vælge at tygge xylitol-tyggegummi i perioden frem til barnets første tandfrembrud.

Han understreger, at der findes en vis evidens for, at tandsundheden hos børn kan forbedres, hvis tandplejepersonalet giver kommende og nybagte forældre information og gode råd om, hvordan man undgår overførelsen af caries-bakterier til sit barn.

Kilde: TandlægeforeningenFå de seneste artikler direkte i din indbakke