Motion giver bedre kræftoverlevelse

Kræftens Bekæmpelse tilbyder i Aarhus og København et motions og genoptræningsprogram for kræftramte. Deltagerne mærker færre bivirkninger af kemoterapien, og de får øget deres muskelstyrke, humør og velbefindende. Nu viser forskning også, at motion giver bedre overlevelse.

Motion giver bedre kræftoverlevelse

Patienter med brystkræft og tarmkræft har mindre risiko for at dø af deres kræftsygdom, hvis de er fysisk aktive. Det viser en gennemgang af al viden på området. Det samme gælder formentlig også for patienter med andre kræftsygdomme, men dokumentationen her er svagere, fordi der primært er lavet undersøgelser af bryst- og tarmkræft.

Læs mere: Mindfulness hjælper kræftsyge

Fysisk aktivitet giver stærkere kræftpatienter

"Det er en rigtig vigtig undersøgelse, der viser, at du selv kan gøre noget for at forbedre din overlevelse som kræftpatient - uden nogen risiko. Og med den sidegevinst at risikoen for andre sygdomme mindskes, og at du får øget velbefindende," siger Anne Tjønneland, der er forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse.

Det er forskere fra the National Cancer Institute, der har gennemgået 45 tidligere undersøgelser af sammenhængen mellem kræftsygdom og fysisk aktivitet. Både i forhold til risikoen for at dø af sin kræftsygdom og risikoen for tidlig død generelt. Gevinsten er klar på begge parametre, men hvor meget motion der skal til er usikkert. Under alle omstændigheder skal det tilpasses den enkelte patient.

Læs mere: Yoga har positiv effekt på inflammation efter brystkræft


 Få de seneste artikler direkte i din indbakke