MOTION PÅ SOFAEN

Det har længe været kendt, at motion er en fantastisk medicin, men ikke hvilke bagvedliggende mekanismer, der styrer ændringerne i kroppen. Det er netop denne bagvedliggende viden, som nye studier har fokuseret på, og som øger chancerne for en motionspille i fremtiden.

MOTION PÅ SOFAEN

Hader du fitnesscentre? Og løber du kun for at svede kiloene af? Så tilhører du formentlig den store gruppe af mennesker, som håber, at det snart lykkes forskerne at udvikle en ny motionspille.

MOTION HAR GODE EFFEKTERDer er gode grunde til at forske i motion, da det er svært at finde en del af kroppen, som IKKE har godt af motion. Motion styrker knoglerne, forbedrer insulinbalancen, forebygger forhøjet blodtryk og styrker immunforsvaret. Desuden fører motion til udskillelse af endorfiner, som giver en følelse af velvære. I en verden hvor 39 pct. af befolkningen ifølge WHO er overvægtige og 13 pct. er stærkt overvægtige, bliver der naturligvis forsket på livet løs i motion i pilleform.

ER MOTIONSPILLEN EN GOD IDÉ?De nye studier fokuserer især på proteinerne PPAR og AMPK, der bliver stimuleret ved motion. PPAR og AMPK hjælper med til at regulere fedtforbrænding og sukkeroptag i musklerne, som er væsentligt både med hensyn til fedme og diabetes. PPAR er også interessant i forhold til stimulering af udholdenhed. En pille som kemisk kan aktivere PPAR vil måske betyde, at folk, der er tvunget til at være sengeliggende med f.eks. et brækket ben, kan bibeholde deres muskulatur under sygdommen og ikke være nødt til at genoptræne kroppen bagefter. Men omvendt er det jo også vigtigt at gøre sig klart, at en motionspille formentlig vil friste svage sjæle, der gerne vil snyde sig til en høj udholdenhed.

POSITIVE EFFEKTER – MEN IKKE ALLESpørgsmålet er så, om det kan lade sig gøre at udvikle et kemisk stof, som aktiverer PPAR og AMPK, og dermed giver alle de gode effekter af motion? Foreløbigt ser svaret ud til at være nej. Motion aktiverer mange forskellige systemer i kroppen, og selvom forskningen er ved at have dækket nogle isolerede veje til udholdenhed og fedtforbrænding, så er der stadig lang vej, til vi har en pille, som kan aktivere alle de gode processer samtidig. Så det klare råd er stadig at motionere…. Og hvis du så tager en god ven med ud at løbe, cykle eller spille bold og får grinet lidt  – ja, så får du dobbelt sundhedseffekt!

Om forfatteren:

Tove Holm-Larsen er professor i sundhedsøkonomisk evidens på universitetet i Ghent, Belgien. Hun har arbejdet med medicinsk udvikling i mere end 15 år og driver en konsulentvirksomhed, der rådgiver i medicinsk evidens og sundhedsøkonomisk vurdering af ny medicin.

Få de seneste artikler direkte i din indbakke