Mundtørhed kan komme af din medicin

Omkring 20 procent af alle voksne danskere er ofte generet af mundtørhed - altså fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt med spyt i munden. Den hyppigste årsag til mundtørhed er brugen af medicin, og faktisk anslås det, at omkring 1800 markedsførte lægemidler kan medføre mundtørhed

Mundtørhed kan komme af din medicin

Hvis du eksempelvis indtager medicin mod depression og angst, astma og allergi eller forhøjet blodtryk, eller hvis du får morfin eller morfinlignende præparater, kan du meget vel opleve mundtørhed i større eller mindre grad.

Mundtørhed er ikke bare en generende bivirkning af medicin. Spyt er med til at opretholde sunde forhold i munden, og hvis man ikke producerer nok af det, har man en øget risiko for at udvikle caries, svampeinfektioner i munden, syreskader og tandkødsbetændelse.

Hvis man indtager flere lægemidler samtidig, har man en større risiko for at få uønskede bivirkninger, herunder mundtørhed. Og ifølge en artikel i Tandlægebladet indtager flere og flere danskere mange forskellige lægemidler, fordi de er i behandling for flere medicinske sygdomme på samme tid.

Hertil kommer, at mange også indtager eksempelvis kosttilskud og naturlægemidler dagligt.

Især ældre mennesker lider af mundtørhed, fordi ældre lider af flere sygdomme og bruger mere medicin end andre grupper i befolkningen.

Læs mere: Tandbørsten kan redde ældres liv

Fortæl det til din tandlæge

Det er vigtigt, at du fortæller din tandlæge, hvis du tager medicin, herunder håndkøbsmedicin, kosttilskud og naturmedicin, så tandlægen kan tage hensyn til dette i forbindelse med din behandling.

Snak med din tandlæge hvis du oplever symptomer på mundtørhed eller har mistanke om, at du lider af mundtørhed. Tandsygdomme kan udvikle sig hurtigt, og tandlægen kan hjælpe dig med at forebygge eller behandle skader.

Læs mere: Fortæl det til din tandlæge

Hvad kan du selv gøre?

Udover at informere din tandlæge om din mundtørhed, kan du også selv gøre noget for at mindske mundtørhed og dermed også nedsætte din risiko for at udvikle caries:

  • Børst tænderne med fluortandpasta morgen og aften i to minutter hver gang og brug tandtråd eller tandstikker. Børst eventuelt også tænder efter måltider.
  • Undgå søde sager og syre- og sukkerholdige drikke som sodavand, juice og saft. Hvis du alligevel indtager nogle af disse produkter, bør du skylle munden grundigt i vand bagefter.
  • Drik rigeligt og ofte vand. Skyl også gerne munden i vand, efter at du har spist eller drukket noget sødt/surt, eksempelvis juice.
  • Hold igen med tobak, alkohol, kaffe og koffeinholdig te da det kan forværre mundtørheden.
  • Tyg sukkerfrit tyggegummi eller sut på sukkerfrie pastiller og sugetabletter da det kan stimulere spytproduktionen i munden. Pas på med syrlige bolsjer og lignende, selv om de er sukkerfrie, for de indeholder syre, der kan ætse emaljen på dine tænder.
  • Fugt tænder og mund ved hjælp af spyterstatningsmidler der fås som mundspray, mundgel eller mundskyllevæske. Spørg din tandlæge hvilke produkter han/hun anbefaler.
  • Plej læberne med vaseline eller læbepomade for at undgå sarte, tørre og sprukne læber som følge af mundtørhed.

Læs mere om mundtørhed på Tandlægeforeningens hjemmeside.

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke