Mundtørhed og medicin

Mundtørhed og medicin

Omkring 20 procent af alle voksne danskere lider ofte af mundtørhed, typisk fordi de indtager medicin, der har mundtørhed som bivirkning. Det er medicin mod alt fra angst til allergi, der kan forårsage mundtørhed.

Mundtørhed er ikke ualmindeligt

Læs mere: Mundtørhed kan komme af din medicin

Mundtørhed kan dog være et symptom på sygdomme som diabetes og Parkinsons sygdom, og derfor bør man være opmærksom, hvis det skulle stå på over længere tid.

Samtidig er det ikke ualmindeligt at opleve mundtørhed som et ufarligt, forbipasserende gene, der opstår i forbindelse med eksempelvis nervøsitet eller stress. I sådanne tilfælde forsvinder det igen, når følelsen af stress eller nervøsitet ophører.

Udover at være ubehageligt kan mundtørhed give mange tandproblemer som eksempelvis huller i tænderne, syreskader, tandkødsbetændelse og infektioner i munden. Det er derfor vigtigt at gå til regelmæssig kontrol hos tandlægen:

"Man bør opsøge og fortælle det til tandlægen, hvis man oplever symptomer på mundtørhed. Sørger man for at komme til kontrol hos tandlægen regelmæssigt, kan man forebygge skaden - eller udbedre den, inden den bliver værre. Tandlægen kan desuden vurdere, om der er behov for ekstra forebyggelse eller behandling," siger Freddie Sloth-Lisbjerg, formand for Tandlægeforeningen.

Apotekerne har i samarbejde med Tandlægeforeningen udarbejdet en brochure om mundtørhed, som kan fås på apoteket.

SÅDAN KAN DU LINDRE MUNDTØRHED

  • Tyg tyggegummi eller sut pastiller og bolcher (sukkerfri)
  • Drik vand regelmæssigt
  • Brug læbepomade
  • Benyt et produkt mod mundtørhed - få råd og vejledning på apoteket

Læs mere: Fortæl det til din tandlægeFå de seneste artikler direkte i din indbakke