Myg i synsfeltet

Myg i synsfeltet er normalt. Men en sværm af fluer og lysglimt er alarm om risiko for nethindeløsning

Myg i synsfeltet

Mange har lagt mærke til uklarheder i øjet, der opleves som svævende myg, når blikket rettes mod en lys flade eller en blå himmel.

Normalt med pletter i synsfeltet

Det er et normalt fænomen, som ses fra omkring 30-40 års alderen.Fænomenet skyldes, at bevægelige uklarheder i glaslegemet kaster en skygge på nethinden. Glaslegemet er den geléagtige masse, som udfylder det indre af øjet. Glaslegemet er hos unge helt klart, så lyset passerer uhindret på sin vej mod den gule plet i nethinden, hvor skarpsynet dannes.

Med alderen bliver glaslegemet gradvist mere flydende og kan løsne sig fra de steder på nethinden, hvor det er tilhæftet. Herved falder glaslegemet sammen. Det sker ret pludseligt. Og uklarhederne i øjet bliver betydeligt mere generende. Myggene bliver til fluer, der ses som en sværm.

Læs mere: Øjenlåget beskytter synet

Rift kan lukkes med laser

Samtidig medfører sammenfaldet af glaslegemet og dermed trækket i nethinden, at der ses flere kraftige lysglimt – de kan ses selv i solskin. I 10-15 % af tilfældene fører trækket til en rift i nethinden. Hvis riften opdages i tide af øjenlægen, kan den lukkes med laser, hvorved det undgås, at en synstruende nethindeløsning udvikler sig.

Sammenfald af glaslegemet er i 90 % af tilfældene kun mindre generende, og generne aftager med tiden enten, fordi fluerne langsomt forsvinder, eller fordi man vænner sig til dem.

Læs mere: Når synet bedrager

Men kan glaslegemet undværes? Om nødvendigt ja. Glaslegemet antages at have betydning for øjets udvikling på fosterstadiet og indtil, øjet er færdigvokset i seks-års alderen. Det kan fjernes operativt, når fluerne er meget generende, men det gøres sjældent, fordi indgrebet indebærer risiko for nethindeløsning.

Og fjernelse af glaslegemet udvikler næsten altid grå stær, hvor linsen bliver gradvis uigennemsigtig. Det kan opereres med indsættelse af en kunstig linse, så synet atter bliver klart. Men de fleste vil nok helst undvære operation, indtil det er absolut nødvendigt.

Altså vil alle med alderen se fluer for øjnene – men øges antallet ret pludseligt – og opstår der gentagne kraftige lysglimt – så skal det ufortøvet føre til undersøgelse hos øjenlæge.

Læs mere: Søvn og synet

VIDSTE DU, AT...

  • glaslegemet består næsten udelukkende af vand, som er bundet sammen af et gennemsigtigt netværk af tråde, som danner et usynligt væv.
  • konsistensen er som ribsgelé eller pålægssky.
  • opbygningen af netværket sikrer, at lyset passerer uhindret, så derfor kan det normale glaslegeme ikke ses.
  • fra 30-40 års alderen degenererer glaslegemet, hvorved der opstår flydende dele, ofte med uklarheder, der ses som myg, der bevæger sig, når blikket flyttes. Det er et helt normalt og fredeligt fænomen, som de fleste opfatter som naturligt.
  • glaslegemet er fæstnet til nethinden fortil i øjet og omkring synsnerven, men er ellers ikke forankret til nethinden.
  • glaslegemet beskytter øjet mod grå stær - fjernes det, udvikles grå stær.
  • glaslegemet har et volumen på omkring 5 ml.
  • et pludseligt sammenfald af glaslegemet kan føre til en rift i nethinden. Herved kan opstå nethindeløsning, som er synstruende. Det rammer cirka 600 årligt og ses som en skygge i øjet nedadtil som vokser ret hurtigt.

Artiklen er leveret i samarbejde med Øjenforeningen - Værn Om Synet.

Læs mere på vos.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke