Myte at solariet gavner solferien

At lægge bunden i et solarie før solferien er en dårlig ide. Brug istedet godt med solcreme og ophold dig i skyggen midt på dagen

Myte at solariet gavner solferien

Det er en myte, at et par ture i solariet inden ferien kan forebygge solskoldninger. Og en sejlivet én af slagsen. Det viser svarene i rapporten 'Danskernes solvaner på solferie 2011', der bygger på data fra 4.130 danskere i alderen 15-64 år. Her svarer halvdelen af solariebrugerne, som har været på solferie inden for det seneste år, at de gør det for at forbrune huden inden ferien.

"Det er meget uheldigt, hvis man tror, at solariet beskytter mod solskoldninger. Den beskyttende effekt er lille. Den svarer kun til at bruge solcreme med faktor 2-3. Det eneste, man opnår ved at forberede solferien i solariet, er falsk tryghed og højere kræftrisiko, fordi strålingen i solariet er så intens," siger Anja Philip, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

Hun henviser til en gennemgang fra IARC, det internationale agentur for kræftforskning under WHO, der konkluderer, at forbruning i solarier så godt som ingen beskyttelse giver mod solskoldninger.

Mange bliver forbrændt

Anja Philip opfordrer i stedet til, at de mange danskere, der lige nu drager på ferie til varme destinationer, pakker tasken med hensigtsmæssigt tøj, en hat og solcreme med høj faktor.

"Jeg kan godt forstå, at man savner sol og varme på denne årstid. Og heldigvis kan man sagtens både nyde solen og beskytte sig mod kræft i huden. Det kræver bare, at man planlægger en smule, og i lighed med de lokale søger ind i skyggen mellem kl. 12-15. Og så skal man undlade at stege i timevis i direkte sol," siger hun.

Det glipper dog for mange danskere. Således viser rapporten, at 28 procent af de danskere, der var på solferie i 2011 blev solskoldet i løbet af ferien. Det er særligt solskoldninger, der øger risikoen for at udvikle modermærkekræft.

Mange danskere tager på solferie

Antallet af danskere, der rammes af modermærkekræft, har været støt stigende gennem de sidste 30 år. I dag er tallet så højt, at Danmark har den fjerde højeste forekomst af modermærkekræft i verden. Udviklingen er ikke mindst sket i takt med, at danskerne er begyndt at rejse sydpå. I 2011 var det 43 procent af danskerne, der var på ferie sydpå.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke