Myter om solarium eksisterer stadig

Myter om solarium eksisterer stadig

Mange solariebrugere tror fortsat, at det er en god ide at gå i solarium for at blive forbrunet inden ferien og for at få D-vitamin. Det viser en ny rapport om danskernes solarievaner fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

Læs mere: Flest mænd dør af modermærkekræft

Solariet øger risiko for modermærkekræft

Faktisk nævner hver tredje forbruning af huden inden ferien, som en af årsagerne til, at de bruger solarium. Men ulemperne overstiger fordelene, og der er derfor tale om falsk tryghed.

Forskning har vist, at den bruning, som man opnår i et solarium, kun giver en begrænset beskyttelse på omkring faktor 2-4. Samtidig har man 20 procent øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man bruger solarium.

Læs mere: Tjek dine modermærker med abcde-tjeklisten

D-vitamin opvejer ikke risikoen

D-vitamin bliver også nævnt som en begrundelse for at gå i solarium for cirka hver sjette. Solarier udsender rigtigt nok kunstig uv-stråling, der lige som solen kan bidrage til, at huden danner D-vitamin, men solariebrug øger også risikoen for udvikling af kræft i huden markant.

Derfor anbefaler både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, at man undgår solariebrug og i stedet dækker sit D-vitaminbehov gennem en fornuftig adfærd i den naturlige sol om sommeren og gennem en varieret kost om vinteren.

Læs mere: Pas på solens stråler og få nok D-vitaminFå de seneste artikler direkte i din indbakke