Når du hikker...

Vi får ofte hikke af noget, vi spiser eller drikker. Det skyldes en vejrtrækningsmuskel tæt på spiserøret, som kan trække sig sammen i pludselige rytmiske kramper.

Når du hikker...


UNDERTRYK I BRYSTHULEN

Det, der sker, når du hikker, er egentlig, at vejrtrækningsmusklen diafragma, som du normalt skubber nedad, når du skal trække vejret ned i maven, går i krampe dernede. Der bliver for god plads i brysthulen. Undertrykket kan godt nappe lidt. Og kroppen prøver at udligne trykket ved at lukke små mundfulde luft ind.

SVÆRERE AT TALE

Den karakteristiske hik-lyd skyldes, at stemmelæberne lukker sig, når en krampetrækning lukker for tilførslen af luft. Hikke kan høres, selvom du ikke var i gang med at sige noget.

HURTIGSPISERE FÅR LET HIKKE

Kropsfunktionen hikke er egentlig designet til at løsne mad, der har sat sig på tværs i spiserøret. Og den skelner ikke mellem mad, luft og andet, der irriterer spiserøret.

Alkohol eller sodavand med brus kan fx påvirke sensorerne i spiserøret, så de sender besked til diafragma om at trække sig sammen. Krydret mad eller kulde kan også udløse hikke. Hvis du er én af dem, der hikker, når du fryser, skyldes det sandsynligvis, at kulden får dig til at spænde musklerne i mellemgulvet.


RÅD MOD HIKKE:

 

  1. Drik et glas vand langsomt. Du kan ikke trække luften ind imens. Derfor trækker diafragma sig heller ikke sammen. Det er lige meget, om du står på hovedet eller holder dig for ørerne imens.

  2. Lad nogen forskrække dig. Forskrækkelsen får alle musklerne til at spænde op. Hos nogle er det nok til at bryde de rytmiske kramper, som forårsager hikken.

  3. Spis noget sødt. Eller bare spis noget. Så mærker sensorerne i spiserøret, at der alligevel ikke sidder noget på tværs.

  4. Niv eller kild dén, der hikker. Måske kan det distrahere nervesystemet til at stoppe hikken.

  5. Stå på hovedet. Måske kan det få diafragma op på plads igen.

 

VIDSTE DU:

Ca. en halv time. Så lang tid varer en omgang hikke normalt, skriver Kim Bartholdy og Andreas Hoff i bogen "100 myter - Om sundhed og sygdom".

 

Kilder: BT, sundhed.dk, krop-fysik.dk, MetroXpress

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke