Når jobbet er et kald

Brænder du for dit job, er du generelt mere tilfreds med tilværelsen. Læs her, hvordan du kan lære at se en større mening med dit job

Når jobbet er et kald

Hvorfor går du på arbejde? Måske handler det blot om at tjene penge. Måske håber du, at dit job er et skridt op ad karrierestigen. Eller tilhører du den tredjedel af arbejdsstyrken, der ser dit job som et kald? Tag for eksempel den sjove buschauffør, der fortæller vittigheder undervejs og sætter passagerer af og på med en frisk bemærkning. Han føler sandsynligvis, at han bidrager til en bedre verden ved at få smilet frem.

Der er mange gode grunde til at se jobbet som et kald, forklarer Ebbe Lavendt, erhvervspsykolog og ekspert i positiv psykologi.

"Vi tilbringer en tredjedel af vores vågne timer med arbejde, så hvorfor ikke forsøge at få jobbet til at give så meget mening som muligt?"

Læs mere: En sund arbejdsplads

Mere tilfredse med livet

Ebbe Lavendt definerer et kald på jobbet som en oplevelse af at gøre en forskel med sit arbejde.

Ikke kun sygeplejersker, falckreddere og skolelærere ser en dybere mening med at gå på arbejde. Det kan gælde i alle jobfunktioner for både direktører, butiksassistenter og mellemledere.

"På et sygehus kan det give lige så stor mening for rengøringspersonalet at holde sygehuset rent, som det giver for overlægen at yde den bedste behandling. De kan begge være drevet af et kald om at hjælpe patienterne til at blive raske,"forklarer Ebbe Lavendt, som henviser til amerikanske undersøgelser, der viser, at en tredjedel af befolkningen ser deres job som et kald og ikke blot som et sted, hvor de henter løn.

Det samme job kan betyde forskelligt fra person til person.

"En læge går måske hjem fra arbejde med en god fornemmelse af at have hjulpet sine patienter, mens en anden mest ser lægegerningen som et velbetalt job. Omvendt er der også mennesker, der arbejder i job, som mange ser som kedelige eller ensformige. Men nogle formår at se ind bag rutinerne og finde stor glæde i nødvendigheden af det job, de udfører," siger Ebbe Lavendt.

Og den indstilling betaler sig. Undersøgelser viser, at de, som opfatter arbejdet som et kald, er mere tilfredse med livet i al almindelighed. Samtidig kan det være en buffer mod stress at se den dybere mening med sit arbejde.

"Lykke fungerer som et værn mod sygdom, og en af måderne at opnå lykke er tilfredshed med tilværelsen. Den tilfredshed bliver blandt andet større, når man betragter sit job som et kald. Brænder du for dit arbejde, er det også nemmere at få succes og opnå gode præstationer, simpelthen fordi det er sjovere," forklarer Ebbe Lavendt.

Læs mere: På arbejdet: Forbedre din siddestilling og lev længere

Skru op for dit engagement

Dine tanker og indstilling til dit job er afgørende, hvis du vil finde en dybere mening med arbejdsdagen. Ved blot at skrue en anelse op for dit engagement, kan jobbet pludselig give større mening.

"Det er som regel ikke jobbet men derimod vores indstilling til jobbet, som kan justeres. Hvis vi kan finde noget at engagere os i på jobbet, kan hele arbejdsdagen pludselig give mere mening. Det kan for eksempel være at finde et eller andet projekt på jobbet, som du kan engagere dig i. Det er ligegyldigt, om det er planlægning af næste julefrokost eller et større udviklingsprojekt, så længe det giver mening for netop dig."

Men fortvivl ikke, hvis du har et mere neutralt forhold til dit job. Du kan også have et kald i din fritid for eksempel med frivilligt arbejde og på den måde kompensere, hvis jobbet ikke er en skøn daglig jagt på den hellige gral. Eller måske er du netop blevet forælder eller bedsteforælder og vælger derfor at lægge dit engagement i privatlivet.

Svaret skal som regel findes inde i dig selv, forklarer Ebbe Lavendt:

"Kun én ud af tre føler, at de kan bruge deres styrker på jobbet. Derfor er det vigtigt for at få arbejdsglæde og måske kunne føle det som et kald, at du spørger dig selv: Hvad er du rigtig god til, og hvordan kan du bruge det bedre på jobbet," siger erhvervspsykologen.

Læs mere på www.positivpsykologi.dk

Bliv glad for dit arbejde

Giver dit job mening:

 • Glæder du dig til at gå på arbejde?
 • Flyver tiden af sted?
 • Bruger du dine evner og styrker på jobbet?
 • Er du glad og tilfreds, når arbejdsdagen ender?

Skriv ned, hvad der gør dig glad. Fokuser på dine evner, og tænk tilbage på de arbejdsdage, som var sjove, og hvor du følte, du gjorde en god indsats. Se dit job i et større perspektiv. Find din indre ildsjæl, og find et eller to projekter på jobbet, som du har lyst til at engagere dig i. Dit engagement og din drivkraft vil uden tvivl blive værdsat på arbejdspladsen.

 

Bruger du dine evner:

 • Gør du brug af det, du er bedst til i løbet af arbejdsdagen?
 • Har du gjort en forskel på jobbet i dag?
 • Viser du arbejdspladsen og din chef dine bedste sider?

Det er lettere at brænde for jobbet, når du bruger dine evner bedst muligt. Mind dig selv om, hvorfor du valgte jobbet i sin tid. Hvilke arbejdsopgaver er sjovest, og arbejder du med de opgaver, som giver dig et kick? Er der gået lidt for megen rutine i arbejdsdagen, kan du hver dag efter arbejde skrive tre gode ting ned ved dit job samt hvorfor, det er godt. Herved ændrer du fokus fra det negative til det positive.

 

Brænder du for meget for dit job:

 • Er du træt og udkørt efter endt arbejdsdag?
 • Har du kun tid og overskud til arbejde?
 • Vrisser du af familie og venner?
 • Sover du for lidt?

Engagement kan brænde over, og i værste fald kan det føre til overbelastning. Har du meget nemt ved at engagere dig i dit arbejde, så mærk efter en engang i mellem. Er dit engagement stadig sundt, eller trænger du til at skrue lidt ned for din indre flamme? I værste fald kan du blive afhængig af dit arbejde.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke