Når Kvinde er kvinde værst

Er du også en af dem, der ser skævt til hende, der er lidt for perfekt, slank eller som har en nedringet trøje på? Selv om vi ikke vil indrømme det, er det nok de færreste kvinder, der kan sige sig fri for den nagende fornemmelse af jalousi. Men hvorfor pokker er det, at kvinder har så svært ved at unde deres medsøstre succes?

Når Kvinde er kvinde værst

Negativ trivsel

Kan du nikke genkendende til situationen, hvor du kommer til at bagtale en kvindelig kollega fordi hun har fået ros og anerkendelse fra chefen eller er du måske en af dem, der går op i, hvad andre medsøstre tænker om dig? Ja, så kan du påvirke din sundhed og trivsel negativt.

”I kvinder begrænser jer selv ved at gå alt for højt op i, hvad andre kvinder mener om jer. Og for hvis skyld? Det er i hvert fald ikke jeres egen, og i værste fald ender det med at I bliver syge af at gå så meget op i, hvad andre mener og tænker om jer,” siger sexolog og kønsdebattør Jakob Olrik.

Læs også: Det er dit liv- lad være med at sammenligne dig med andre

Får stress af at tilpasse sig andre kvinder

Han har oplevet kvinder, som direkte fik depression og stress i forsøget på at tilpasse sig andre kvinders krav.

”Det er psykisk krævende at prøve at leve op til andre kvinders normer og standarder. På den ene side, må du ikke skille dig ud, og på den anden side er der mange krav til, hvordan du skal opføre sig som kvinde, og det er enormt anstrengende og kan i sidste ende komme til at betyde, du går ned med stress eller ender med en reel depression,” siger han og kommer med den påstand, at vi kvinder i virkeligheden er hinandens værste fjender.

Kvinder føler sig truet 

Netop det, med at kvinder er hinandens værste fjender er noget, som psykolog Mette Holm, bakker op omkring.

”Vi kvinder føler os meget hurtigt truet på vores territorium, hvis der er nogle, der skiller sig lidt for meget ud. Det kan være en, der har en bedre karriere end os, har flere penge, mere overskud, slankere eller bare er en langt bedre mor for sine børn. Hvis vi havde været mænd, havde vi set de stærke kvinder som en kæmpe inspiration til selv at blive en bedre mor eller starte til fitness, men fordi vi er kvinder, så rotter vi os i stedet sammen og tager afstand fra det, eller i det her tilfælde bliver den stærke kvinde den, der truer os,” siger Mette Holm.

Tilpasning er et ur-instinkt i kvinder

Hun uddyber, at grunden til at det forholder sig sådan, er fordi det handler om, at kvinder helt tilbage til urtiden, har været dem, der skulle samle flokken og passe på de andre.
”Det gør vi ved at tage afstand fra det, der truer flokken, og som dermed truer vores eksistens. Grundlæggende handler det om en følelse af mindreværd, der fører til jalousi, for det er langt nemmere at tale dårligt om andre end at prøve at leve op til de andres høje standarder,” forklarer hun. 

 Læs også: Er du i krise? - hvem kan hjælpe

Pæne piger

Jakob Olrik er meget enig i, at vi kvinder ikke har lyst til at skille os, men hellere vil gå med strømen.
”De fleste kvinder er bange for at træde i karakter. I skal helst være ligesom alle de andre. Og ja, det gælder desværre stadig den dag i dag, også selv om I har en masse gode, udfordrende forbilleder fra erhvervslivet, litteraturen, tv-serier og sociale medier, hvor anderledes og mere provokerende kvindefigurer optræder,” siger Jacob Olrik.
Han forklarer, at det er normer helt tilbage i tiden, der stadig hænger ved os den dag i dag. Normer, hvor kvinder skal være pæne piger, og som ikke er alt for langt fremme i skoene.

Kvinder er ikke anderledes end mænd

Men hvorfor er kvinder værre end mænd, når det kommer til at dømme hinanden?
Det mener Jakob faktisk ikke, vi er, men der er dog en markant forskel.

”Faktisk tror jeg ikke, kvinder som sådan er så meget anderledes end mænd, når det kommer til at opretholde normer. Det ligger nemlig både i mænds og kvinders biologi at skulle tilpasse sig normerne. Men hos kvinder er det mere udtalt, at I rotter jer sammen og bagtaler hinanden. I har nogle normer, der gør, at der ikke skal så meget til at overskride grænserne, hvor der hos mænd er højere til loftet. Vi har nogle normer, der giver plads til, at vi godt må puste os lidt op over for det andet køn,” siger han og forklarer, hvorfor vi kvinder, ikke bryder os om, når en anden kvinde, skiller sig ud:

”I kvinder kan bedst lide, at andre kvinder er ligesom jer selv. Det gør jer trygge, og på den måde er der ingen, der er potentielle konkurrenter. Men det betyder, at I holder jer selv utroligt meget nede, og faktisk bliver jeres egne værste fjender,” siger Jakob Olrik.

Kvinde - Skildig ud!

Jacob Olrik fortæller, at tendensen desværre, modsat hvad man måske skulle tro, er opadgående i disse år, netop fordi vi hele tiden bliver udsat for andres meninger og vurderinger, blandt andet på de sociale medier.

”Modsat tidligere hvor det nok især var en indre stemme, der kørte rundt i hovedet på jer i forhold til jeres udseende og andres holdning til det, er det i dag helt åbenlyst og ude i det fri, hvad andre synes og mener om både jeres udseende og opførsel. Det kan man jo blandt andet se på de sociale medier og diverse reality-serier, hvor nedsættende ord som ’luder’ eller ’løs på tråden’ bliver brugt i flæng om udfordrende og seksuelt, frigjorte kvinder, hvilket gør jer endnu mere udsatte og sårbare,” siger Jakob Olrik.

Mette Holm uddyber:
”Jeg undrer mig faktisk virkelig over, at tendensen er så udbredt. For jeg ville netop mene, vi har utrolig mange forbilleder, der viser os, at det er okay at være den stærke kvinde, ja, det er nærmest noget, vi kvinder bliver opfordret til over alt i samfundet. Men det må være en så indgroet del af vores natur som mennesker og et kæmpe behov for at være ligesom de andre, en del af flokken, der gør, at vi bliver ved med at se de stærke kvinder som en trussel fremfor en inspiration, siger hun og bakkes op af Jakob Olrik, der yderligere kommer med en opfordring til os kvinder:
”Mit råd til jer kvinder vil være at lytte mere til jeres egen mavefornemmelse og høre, hvad den fortæller jer. Hvis I godt kan lide at skille jer ud, så gør det dog for pokker! Livet er for kort til at gå og tænke så meget over, hvad andre kvinder synes og mener om jer. Faren ved det er nemlig, at I fjerner jer for meget for jer selv og kommer ud af kontakt med jeres eget sind og behov. Og det skaber en rigtig usund mental tilstand, som ingen har godt af, slutter Jakob Olrik.

Sådan undgår du at lide under andre kvinders jalousi

  • Start med at gøre op med dig selv, hvordan du har det bedst, og vær tro mod dig selv. Hvis du kan lide at gå i stramme læderbukser, og gør det dig glad, hvorfor så begrænse dig selv?
  • Indse, at du muligvis aldrig bliver venner med alle—og der vil altid være nogen, der synes, du er forkert i forhold til deres individuelle normer
  • Omgiv dig med mennesker, der støtter dig, eller i det mindste ikke peger fingre af dit udseende eller levevalg
  • Er det ubehageligt at være den, der skiller sig ud, så tag det lidt i dit eget tempo og husk dig selv på, det ikke er dig, men de andre, der er noget galt med
  • Se dig selv som en frontløber og inspiration til andre kvinder, der måske ikke selv tør at tage springet og skille sig ud fra mængden
  • Vær mindre tilstede i hovedet og mere i kroppen: Livet er NU og HER—og hvor ville det dog være ærgerligt ikke at leve det fuldt ud, som DU ønsker at leve netop dit liv. 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke