Når synet bedrager

Flere personer, der har øjensygdommen AMD, lider af synshallucinationer

Når synet bedrager

Undertiden ses en kat ligge i stolen, men man ved jo stensikkert, at det ikke passer. Mærkværdig oplevelse – og hvem tør fortælle selv sine nærmeste om den?

Reaktionen fører måske til tvangsanbringelse? Eller krænkende latteranfald? Altså klapper man i, mens der spekuleres over, hvad der er på færde.

Læs mere: Pas godt på dit syn - det skal holde hele livet

Hallucinationer

Rigtig mange sidder alene med denne hemmelighed og med frygten for, hvad næste fase indebærer. Imidlertid er der en ting, som er fælles for dem: De har nedsat syn som følge af øjensygdom.

Det kan være grøn stær, diabetisk relateret øjensygdom eller AMD, hvor det antages, at omkring 25% har hallucinationer.

Læs mere: Glæden ved at kunne se

Kan ikke forebygges

AMD er en nethindesygdom i den gule plet, som 80-100.000 danskere må leve med. Den optræder fra 60-års alderen og med stigende hyppighed med årene. Symptomerne er bølgede linjer af genstande, som har rette linjer som f.eks. fliserne i badeværelset, dørkarme eller flagstænger. Og med et uklart felt foran øjet uanset hvor, blikket rettes. AMD kan bremses, men ikke forebygges.

Men hvad med katten? Eller andre fænomener såsom at personen overfor er dækket af roser, en mark i januar med blomstrende tulipaner eller et skotskternet hus? Som regel er det samme motiv, der ses tilbagevendende. Det kan optræde flere gange om måneden eller hyppigere.

 Læs mere: Type 2 diabetes: Brug lægen som aktiv medspiller

Tal åbent om det

Fænomenet er harmløst og betegnes som Charles Bonnet Syndrom. Det har været kendt i århundreder, men blev beskrevet første gang i 1700-tallet af Charles Bonnet fra Schweiz.

Den egentlige årsag til illusionen kendes ikke, men en hypotese er, at hjernen fortsætter med at modtage synsimpulser fra synsceller, som allerede er døde eller har nedsat funktion pga. angreb fra nethindesygdom.

Et sammenligneligt fænomen er fantomsmerter, hvor et amputeret ben fortsat kan føles som intakt.

Man må altså lære at leve med, at hjernen spiller puds med en. Og så tale frit om det som det velkendte fænomen det er, når synet svigter.

VIDSTE DU, AT:

  • Charles Bonnet Syndrom ikke er et symptom på psykisk lidelse eller demens?
  • Varigheden af en visuel hallucination kan variere fra få minutter til flere timer?
  • Fænomenet kan forekomme gennem få måneder til flere år?
  • Erfaringerne hos de ramte taler for, at synene kan forsvinde ved enten at blinke, lukke øjnene eller ved at fokusere på helt andre objekter?
  • Forskning viser, at synerne hos ældre med nedsat synsevne optræder hyppigere hos enlige, socialt isolerede, stressede eller inaktive modsat hos aktive med et socialt netværk?

Indholdet på denne side er leveret af Øjenforeningen.

Læs mere om dem på vos.dk.Få de seneste artikler direkte i din indbakke