Navlen er kirurgens nye dør til maven

Nu kan man blive opereret gennem navlen. Det giver færre sygedage og næsten intet ar

Navlen er kirurgens nye dør til maven

Skal man have fjernet galdeblæren eller have en brokoperation, så kan det fremover klares ved et langt mindre indgreb.

Danske kirurger er nemlig begyndt at operere og fjerne organer gennem et eneste hul i navlen på deres patienter. Dermed undgår patienterne at få et synligt ar, og hele forløbet bliver nemmere og hurtigere. Navleoperationen er det seneste fremskridt inden for operationer, som foregår gennem naturlige kropsåbninger og derfor efterlader minimale spor hos patienterne.

I stedet for at gå ind via fire huller i maven, som det er tilfældet ved en traditionel kikkertoperation, opererer kirurgen gennem ét hul i navlen. Metoden bruges primært til at fjerne galdeblærer og lave brokoperationer, men det ser også ud som om, man kan fjerne en nyre ved hjælp af metoden.

Læs mere: Skånsomme kikkertoperationer nu også for børn

Hurtigere rask igen

Overlæge Lars Lund fra Regionshospitalet Viborg, der sammen med kirurg Jørn Nielsen har fjernet en nyre med en navleoperation, er meget positiv overfor den nye metode:

»Vi var spændte på resultatet, fordi det var første gang i Skandinavien, vi fjernede en nyre med teknikken. Men jeg må sige, at det gik forbløffende godt. Patienten var oppe og sidde på sengekanten efter to timer og var tilbage på arbejdet efter fem dage. Normalt ville der gå tre til fire uger,« fortæller lægerne.

De understreger vigtigheden af at udvælge de rigtige patienter til denne form for kirurgi samt at finde de lidelser indenfor de forskellige specialer, hvor man fordel kan anvende metoden.

Læs mere: Video får patienter til at fravælge knæoperationer

Usynligt ar

Professor Peter Funch-Jensen fra århus Sygehus har også gode erfaringer med den nye operationsmetode. Han fremhæver, at den ikke kun er kosmetisk god, den gør også hele sygeforløbet meget kortere:

»Patienterne har det overraskende godt efter operationen. Det ser ud som om, de har væsentligt færre smerter og bliver hurtigere raske end ved den traditionelle kikkertoperation,« fortæller han og tilføjer, at kirurgerne på århus Sygehus i dag fjerner en til to galdeblærer om ugen ved hjælp af LESS, som metoden kaldes.

Kirurgen opererer ved hjælp af et kamera og nogle særlige instrumenter, der føres ind gennem hullet i navlen. Når organet er taget ud, syes hullet i navlen sammen, og arret er stort set usynligt.

Der udføres i dag LESS operationer på århus Sygehus, Regionshospitalet Viborg, Bispebjerg- og Gentofte Hospital.

LESS-OPERATIONER

Denne typer operationer kaldes LESS for 'Laparo-endoscopic singlesite surgery', der foretages i naturlige kropsåbninger. Det er en ny kikkertoperation, hvor kirurgen opererer gennem en lille gummiport, der indsættes i et to cm stort hul i navlen.

 

Kun patienter med et BMI under 30 kan få operationen.

 

Metoden kan bruges til operationer på galdeblæren, nyrer, blindtarm og nogle former for brok. I England har man også brugt den til at fjerne kvinders æggestokke.

 

Cirka 5.000 danskere får hvert år fjernet deres galdeblære som følge af galdesten eller betændelse i galdeblæren.

Læs mere: Kamerapille kan afsløre tyktarmskræftFå de seneste artikler direkte i din indbakke