Nordisk køkken beskytter mod kræft

Rodfrugter og fuldkorn viser sig beskytte mod tyktarmskræft

Nordisk køkken beskytter mod kræft

Det nordiske køkken med rodfrugter og fuldkorn scorer ikke kun Michelin-stjerner til danske elitekokke, men beskytter også mod tyktarmskræft. Det viser en ny undersøgelse foretaget af forskere fra Kræftens Bekæmpelse. I 13 år fulgte forskere over 57. 000 personer, som fra starten var raske.

Læs mere: Kamerapille kan afsløre tyktarmskræft

Nordisk mad beskytter mod tyktarmskræft

I løbet af den periode blev over 1000 af dem diagnosticeret med tyktarmskræft. Resultaterne viser, at kvinder med et højt indtag af fødevarer fra det nordiske køkken havde 35 procent mindre risiko for at få tyktarmskræft sammenlignet med dem med et lavt indtag. Samme tendens fandt man hos mændene i undersøgelsen, men dog mindre markant end hos kvinderne.

Der har længe været fokus på kostens betydning for udvikling af tyktarmskræft, men det er altså også vigtigt at være opmærksom på fødevarer fra den nordiske kost. Det vil sige fødevarer som rodfrugter, fisk, kål, æbler, pærer, havregryn og rugbrød. Undersøgelsen er offentliggjort i British Journal of Nutrition.

Læs mere: Forskere jagter årsag til tarmkræft

 



Få de seneste artikler direkte i din indbakke