Ny dokumentation for kiropraktorers kolikbehandling

Forældre med kolikbørn konsulterer kiropraktor for at få afhjulpet det voldsomme grådmønster. Nu er der ny viden om effekten.

Ny dokumentation for kiropraktorers kolikbehandling

Når kiropraktoren modtager et kolikbarn, undersøger han/hun barnet grundigt. Hvis kiropraktoren ikke finder noget, der tyder på, at gråden kan skyldes problemer i muskelskeletsystemet, sender han/hun barnet videre til anden behandling via egen læge.

Selve kiropraktorens behandling af spædbarnet består af blide tryk og gymnastikagtige bevægelser kombineret med massagelignende behandlinger.

Læs mere: Kiropraktik kan give rolig søvn

Omfattende studie

Der er lavet studier for at finde ud af, i hvilken udstrækning den kiropraktiske manipulationsbehandling afhjælper koliksymptomerne, men de har indtil for nyligt været relativt få og ikke inkluderet særligt mange babyer. I 2012 skete der så noget.

I et engelsk studie deltog det hidtil største antal spædbørn, nemlig 104. De blev delt i tre grupper. Babyerne i den første gruppe fik ingen behandling, men uden forældrene fik at vide, om de blev behandlet eller ej.

Babyerne i den anden gruppe fik behandling, men igen uden forældrene vidste, om de blev behandlet eller ej. Den tredje gruppe spædbørn modtog behandling med forældrenes viden.

Resultatet viste, at gråden blev reduceret betragteligt i begge de behandlede grupper i forhold til den ubehandlede gruppe; og det gjorde ingen forskel, om forældrene kendte til behandlingen eller ej.

Mere evidens for kiropraktik 

I december 2012 udkom desuden en analyse fra det internationale forskningssamarbejde Cochrane Instituttet. Instituttets forskere konkluderer, at det samlede billede i alle undersøgelser på området peger i retning af en positiv effekt af manipulationsbehandling.

De nye resultater glæder kiropraktor, ph.d. Lise Hestbæk, seniorforsker på Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik:
"Evidensen for kiropraktorbehandling af kolik er blevet stærkere, og det er igen blevet bekræftet, at behandlingen er uden bivirkninger," siger hun.

Hun gør opmærksom på, at der ikke findes andre behandlingsformer, som beviseligt kan afhjælpe kolik:
"Kolikområdet fortjener høj prioritet. Mange familier påvirkes, og vi kender ikke langtidseffekterne. Derfor vil vi meget gerne lave en større undersøgelse på området."

hvad er kolik?

Den mest almindelige definition på kolik er gråd i mere end tre timer dagligt, mere end tre dage ugentligt i mere end tre uger. Der kan være mange forskellige årsager til gråden, men kolik dækker over dem alle, så længe grådkriterierne er opfyldt.

Læs mere: Nu kan vi bedre måle børns smerter i ryg og nakkeFå de seneste artikler direkte i din indbakke