Ny forskning af hvidløg

Der hersker fortsat tvivl om hvidløgsekstrakts betydning for reduktion af forkalkning af kranspulsårerne. Ny forskning på universiteterne i Lund og Skåne skal nu vurdere hvidløgsekstrakts betydning.

Ny forskning af hvidløg

Carsten Vagn-Hansen ser frem til resultatet af den nye forskning

”Det ser spændende ud med de nye forsøg med hvidløgsekstraktet”, siger Carsten Vagn-Hansen. Som læge og sundhedskonsulent ser han mulighederne i hvidløgsekstrakt i forbindelse med behandlingen af hjertepatienter med forkalkning af kranspulsårerne.

Carsten Vagn-Hansen ser derfor frem til resultatet af den nye forskning, som vurderer hvidløgsekstrakts betydning for åreforkalkning. Forskningen finder sted i et samarbejde mellem universiteterne i Skåne og Lund. De første patienters påvirkning af hvidløgsekstraktet er iværksat i januar i år. Det er den samme periode, som bl.a. UCLA Universitetet i Californien har gennemført med positive resultater.

”Vi har inddraget 100 patienter i forsøget med hvidløgsekstraktet Kyolic. 50 får hvidløgsdråberne og 50 får placebo”, fortæller Lotte Billing fra Lund Universitet.

Mens der sås tvivl om hvidløgsekstraktets virkning blandt læger, er Steen V. Skånstrøm af den opfattelse, at det har reddet hans liv. Således fik han en så alvorlig åreforkalkning i kranspulsårerne, at han efter en hjerteoperation blev sendt hjem med besked om, at en bypassoperation var umulig.

”Jeg havde svært ved at komme op ad bakkerne i forbindelse med en skiferie for tre år siden, nu kan jeg det igen”, fortæller 81-årige Steen V. Skånstrøm.

 

Kalk og fedt

Før indtagelsen af hvidløgsekstraktet viste en ultralydsscanning af Steen V. Skånstrøms højre halspulsåre, at der var en forkalkning på 2mm med dårlige doblersignaler. En kontrolscanning to år efter viste, at forkalkningen var reduceret til 1,6mm, samtidig med at de dårlige signaler var forsvundet.

”Faren ved forkalkning er, at kalk og fedt ville løsne sig og glide op i hjernen, hvor det kan forårsage en blodprop. Derfor begyndte jeg at undersøge, hvad der var af muligheder for at bremse eller nedbryde forkalkningen. Jeg prøvede bl.a. EDTA-behandlinger, men det syntes jeg var både dyrt og tidskrævende. Derfor søgte jeg på internettet efter alternativer og fandt nogle nyere forskningsresultater fra det amerikanske universitet UCLA, hvor man havde undersøgt hvidløgsekstraktet og fået positive effekter på åreforkalkning”, siger Steen V. Skånstrøm.

 

Hvidløgets virkninger

Steen V. Skønstrøm fandt derefter frem til et hvidløgsekstrakt. Et lugtfrit koncentrat, der fås i både dråbe- og pileform.

”Hvidløg har som sådan været kendt i årtusinder verden over for sin helbredsmæssige virkning, men fordelen ved et koncentrat er, at dels kan frisk hvidløg være hårdt for fordøjelsen, dels er det ikke alle, der er begejstrede for den skarpe lugt, der hænger i ens ånde og på huden i flere dage efter indtagelsen”, oplyser Steen V. Skånstrøm.

Han begyndte derfor at tage 2x35 hvidløgsdråber hver eneste dag i et år.

”Jeg var naturligvis ovenud lykkelig, da jeg med ultralydskontrollen fik vished om, at det var lykkedes mig at bremse forkalkningen og endda reducere den i mine bløde blodårer, fortæller Steen V. Skånstrøm, der har skrevet flere læserbreve i en række dagblade om sine oplevelser med hvidløgsekstrakt.

”Jeg har fået mere energi, og jeg kan mærke en mental forandring. Min koncentrationsevne har aldrig været bedre. Jeg fortsætter resten af livet med at tage hvidløgskoncentrat”, oplyser han.

Med baggrund i blandt andet Steen V. Skånstrøms forbedrede situation følger læge og sundhedskonsulent Carsten Vagn-Hansen nu forskningen på Skåne og Lund Universitet med stor interesse.  Det samme gør mange hjertelæger. De tvivler dog lige som Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse på hvidløgsekstraktens positive virkninger.

FAKTA

1 ud af 2 i farezonen.

 

  • Over halvdelen af 55+ har en risiko for at få VER.
  • Flere end 466.000 danskere lever med en hjerte-kar-sygdom.
  • Over halvdelen af os over 55+ rammes af en hjerte-kar-sygdom.
  • Risikoen for at udvikle en hjerte-kar-sygdom i løbet af livet er 67 pct. hos mænd og 66 pct. hos kvinder. (1)

 

Gunnar Gislason, forskningschef i Hjerteforeningen udtaler:

Hjerteforeningen følger nøje forskningen på hjerte-kar-området. Det gælder med hensyn til forebyggelse, behandling, diagnose og rehabilitering. Det spænder vidt fra eksempelvis ny kolesterol-medicin, nye operationsmetoder, lakrids’ potentielle skadevirkning og støjs mulige indflydelse på udvikling af hjerte-kar-sygdomme. 

Vores ambition er, at Hjerteforeningens medlemmer og andre interesserede skal have den nyeste viden og de seneste anbefalinger.

Imidlertid kan og vil Hjerteforeningen ikke anbefale nye behandlingsmetoder eller kosttilskud, med mindre der foreligger tung forskningsmæssig evidens. Vi kan ikke tillade os at give hjerte-kar-patienter falske forhåbninger baseret på studier, der ikke lever op til de standarder, vi normalt kræver af lægevidenskabelige studier.

For så vidt angår hvidløgsekstrakt er der på nuværende tidspunkt ingen studier, der giver tilstrækkelig grundlag for at anbefale hvidløgsekstrakt som behandling. 

Det understreges i flere af de videnskabelige studier, der er blevet offentliggjort på området, at man netop efterlyser yderligere undersøgelser, inden man kan anbefale hvidløgsekstrakt til behandling. Hjerteforeningen følger med stor interesse eksisterende og kommende studier og opdaterer løbende vores anbefalinger og råd. Hvis det videnskabeligt sandsynliggøres, at hvidløg og/eller hvidløgsekstrakt har en positiv effekt på at reducere forekomsten af blodpropper eller behovet for yderligere behandling (eks. ballonudvidelse af kranspulsårerne), har vi kun interesse i at udbrede det glædelige budskab.

 

Forskning i hvidløgsekstrakt

En række universiteter verden over er nu i gang med at vurdere hvidløgsekstraktet Kyolics muligheder for at reducere åreforkalkning, infektioner og fedt i blodet. Dette gælder ud over Skåne og Lund universiteter blandt andet også syv amerikanske universiteter. Indtil videre har UCLA Universitetet i Californien og University of Adelaide i Australien vist positive resultater. 

I januar 2016 offentliggjorde UCLA Universitetet i Californien resultatet af fire undersøgelser med 55 patienter i aldersgruppen 40 – 75 år, der alle havde haft hjerteproblemer. I den gruppe som havde fået 2.4 mg hvidløgsdråber hver dag i et år, konstaterede man en 80 pct. opbremsning af forkalkningsforløbet og i nogen tilfælde en reduktion af vægforkalkningen i de blødere blodårer. Undersøgelsen var en gentagelse af et lignende forsøg to år tidligere. 

I en artikel i Integrated Blood Control i 2016 præsenterede forskningsleder, PhD Karin Ried, University of Adelaide i Australien, et forskningsprojekt, hvor testpersonerne i gennemsnit fik et fald i deres systoliske blodtryk på 11,5 mmHg og et fald i deres diastoliske blodtryk på 6,3 mmHg ved at indtage 1,2 gram hvidløgsekstrakt dagligt i 12 uger.Få de seneste artikler direkte i din indbakke